Guide til prissætning af vinyl

Guide til prissætning og vurdering af vinyl

Prissætning og vurdering af vinylplader, det kan du lære lige her. Du har måske netop arvet en flyttekasse med brugte LP vinyl plader fra din kære Onkel Morfar og står nu med håret i postkassen idet du intet aner om prisen på brugt vinyl. Hvad er mine plader værd? Råber du ud i natten. Derfor har vi skrevet denne guide til at bestemme priser på dine gamle vinylplader.

Den korte version Sådan finder du priser på brugte vinyl plader

Rock og heavy metal musik er mere værd end klassisk og schlagermusik. Skal du slå dine vinylpladers værdi op, så brug www.discogs.com, der kan du helt nøjagtigt se hvad en plade er værd. Find din version ved at gå ind på “Master Release” og tryk på “Find my Version”, der kan du sortere på land, tryk og format med mere.

Din salgspris på vinylplader ligger omkring det der hedder Median price der viser, hvad nøjagtig denne version tidligere er solgt for. Vær opmærksom på at ved eksempelvis sjældne danske LP plader kan det være lang tid siden noget sidst er solgt.

Bemærk at priserne kan ændre sig meget hurtigt, for eksempel ved en kunstners død, så tag de sidste salgspriser og læg dem sammen, så har du en ide. Er du i tvivl om prisen, så log på Facebook og spørg folk i vinylgruppen “Vurdering af vinyl”. De hjælper dig gerne med at finde værdi på LP plader.

Den lange version: Sådan finder du prisen på brugt vinyl

Her går vi lidt mere i dybden, til dig der gerne vil vide lidt mere inden du kaster dig ud i prissætning af sjælden vinyl. her finder du svaret på spørgsmålet Hvad er mine brugte LP plader værd?

Schlager eller Slayer?

Visse genrer er mere populære end andre, men det har intet at gøre med priserne. En klassisk LP kan sagtens være mere værd end en rockplade. Det er kort sagt en jungle at finde rundt i. En genre, der helt sikkert kun har lytte eller affektionsværdi er Schlagergenren.

Vi taler her om James Last og lignende. En anden genre er partymusik og big band musik, her tænker vi på Johny Reimar og hans partyplader. Fine at lytte til i en 180 hestes brandert, men ingen monetær værdi.

Jamen hvilke plader ER så noget værd og hvordan checker jeg det?

Da CDen stort set udryddede Vinylpladen i starten af 1990erne begyndte man at trykke CDer i stedet for at presse Lper, det var billigere at lave CDer end vinyler.

Den musik der udkom på vinyl i start90erne er derfor dyrere idet der er tale om små oplag. Et eksempel herpå er Out of the Cradle med Lindsey Buckingham fra Fleetwood Mac. Den kom i 1992 og er op til 1.200 kroner i foret på vinyl.

Gammel dansk rock som Steppeulvene, Alrune Rod, Culpepers Orchard og Furekaaben er også mange penge værd. Jo bedre standen på vinyl og cover er, desto mere er udgivelsen værd.

En Young Flowers plade med originalt insert i pæn stand er op til 3.000 kr. værd. Standen på plade og cover har også noget at sige med hensyn til prisen på den pladeudgivelse du sidder med i hånden. Jo bedre stand desto større værdi.

Hvor slår jeg mine plader op henne?

Du kan finde meget nøjagtige oplysninger på www.discogs.com der er en database med mere end 9 millioner musikudgivelser, herunder digitale udgivelser, bånd, CDer og LPer. Kig på den pris der hedder Median pris, det er gennemsnittet af salgspriserne gennem tiderne.

Tag for eksempel en udgivelse som Twin Peaks soundtracket fra 2016, den har en median på 37 euro. Kig derefter på dem der er til salg og se hvor de ligger. Vær opmærksom på at visse sælgere han endog meget optimistiske priser på deres varer. (opdatering en Twin Peaks OST koster i dag 18 Euro på grund af de mange genudgivelser.)

Kig også på hvor mange der har en given plade på deres Wantlist. Jo flere der har en plade på wantlist, jo mere kan denne vinylplade være værd. Ved en kunstners død stiger vinyludgivelserne som regel i værdi. Twin Peaks soundtrack er blevet genudgivet for nyligt og det har dumpet prisen og dermed også medianen på de priser folk betaler.

Hvordan Graduerer jeg en vinyl plade?

Du kigger her på vores guide til graduering af vinyl.

Kan jeg slå salgspriser på vinyl op andre steder?

Ja det kan du, der findes sider der indsamler gamle salgspriser på EBayauktioner og gør dem søgbare. Det er sider som www.collectorsfrenzy.com og www.popsike.com der kan du se hvilke priser der er opnået på det frie marked. Du kan også søge efter din plade på Ebay.com det kan jo være at nogen forsøger at sælge en plade magen til.

Hvordan identificerer jeg hvilken version jeg har?

Pink Floyds Dark side of the moon findes i 241 forskellige versioner. Her er nogle tips. På Discogs kan du trykke på “find my version” når du står på “Master Release”, her kan du så klikke forskellige ting af, Format Vinyl, Land US, osv som regel kan du se hvornår en plade er trykt på label, cover eller indercover.

Inderst på pladen er der som regel ridset et nummer eller en tekst ind, det kaldes matrix og disse kan ofte være den eneste forskel på forskellige tryk af den samme plade. Matrix kan være stemplet, eller lavet i hånden, eller begge dele. Matrix nr og stempler finder du i udløbsrillen helt inderst på pladen.

På billedet herunder kan du se de forskellige termer man bruger til at identificere en vinylplade med.

Vinyl Label guide

Jeg har stadig brug for hjælp Obi Wan!

Log ind på Facebook eller få en ven til det og find gruppen “Vurdering af vinyl”, der er folk så flinke at de hjælper alle nybegyndere med spørgsmål og svar.

Hvor kan jeg sælge mine brugte LP plader?

Det kan du også på Facebook i de to store vinylgrupper “Vinyl, køb salg og bytte” Samt “Lp plader køb og salg”. Eller du kan oprette dem på DBA eller Gul & Gratis.

Der er også mange butikker der køber brugt vinyl og brugte CDer. Eksempelvis Accord i København eller Mint Records på Frederiksberg. Vi håber at du nu har fundet en måde at finde ud af hvad dine vinylplader er værd. Tre andre butikker der køber brugte LPplader er Amager Records, Goldmine og Vinylkollektivet. På Fyn er der Moby Disc og Recordpusher, Århus har Reverb, Blacklight, Dandelion og et par stykker mere.

Hvilke genrer af musik på vinyl er der penge i?

Jazz for eksempel er penge værd, medmindre det er Papa Bue eller Liller. Progressiv rock fra 70erne er penge værd, noget mange penge noget lidt færre.

Punk på vinyl er penge værd som regel, men det skal være eftertragtede plader med fx Black Flag. Der er også meget punk der ikke er penge værd, men som stadig er værd at lytte til.

Dansk progressiv rock fra starten af 70erne på vinyl kan være mange penge værd. En vinyl som Facing morning med Fleur de Lis kan hente 20.000 danske kroner. Kort sagt så tjek de sider vi har nævnt når du har fundet den nøjagtige version af den vinylplade du har i hånden. Lp vinyl priser går kun en vej for tiden og det er op. Prisen på værdifulde LP Plader stiger og stiger.

Er der pladeselskaber der altid er penge værd?

Ja! Enkelte labels har kun udgivet plader, der nu er penge værd. Spectator Records fra Aalborg udgav Gasolins første single og mange andre plader, der er mange tusinde kroner værd. Et andet selskab er Debut, der udgav Jazzmusik, de fleste plader på Debut er penge værd.

Et nyere label er det alternativ label Irmgardz, hvor pladerne også er dyre efterhånden. Jacks Beat records udgav Bjørn & Okays første singler. Af udenlandske kan nævnes Blue Note.

Hvad er min vinylsamling værd?

Husk at priserne på vinyl pt stiger og stiger, så hvis du venter lidt, bliver dine gamle plader lidt mere værd, men venter du for længe og slutter interessen for vinyl brat, så er dine gamle vinylplader ikke det samme værd. Det er ligesom at investere i aktier eller Bitcoin.

Hvad kan påvirke markedet for dyre vinylplader?

En ting der allerede påvirker priserne negativt er når en plade bliver genudgivet, der er mange mennesker, der er ligeglade med at eje et UK tryk eller et førstetryk. De er tilfreds med et tysk discountpres.

En anden ting er de såkaldte piratplader, eller uofficieller reissues som pladebutikkerne kalder dem. Det er plader der er genoptrykt uden at kunstnerne får en krone ved salget. Disse genoptryk er ofte i farvet vinyl og kan være af en tvivlsom kvalitet ind i mellem.

En kunstners død har det med at få priserne til at eksplodere de første dage efter dødsfaldet, men så finder tingene igen et leje og stiger herefter langsomt indtil pladeselskabet genudgiver hele bagkataloget og priserne falder igen.

 

Ps Man kan altså også afspille sine plader 😉

24 tanker om “Guide til prissætning af vinyl

 1. det er ikke rigtigt at det var spector i ålborg der udgav den første plade med bjørn og okay det jacksbeat i nykøbing mors der udgav de 5 første singler med bjørn og okay

 2. Denne guide har jeg haft brug for flere gange, når jeg har stået i den kolde, mørke nat og råbt 😀 – godt skrevet!

 3. Har ca to meter LP fra ca 73 og frem, er der nogen der har en løs ide om hvad sådan noget er værd. Mest rock og jazz. For at få en ide om det kan betale sig at dykke ned i opgaven med at sælge dem.
  Søren

 4. Søren Hjørnø, du kan jo følge opskriften i ovenstående, så får du svaret. Ville næsten være mærkeligt, hvis der ikke var plader imellem, som koster lidt 🙂 Mvh. Mikkel

 5. Hejsa jeg har 20 elvis Presley lper og 1 med 3 i og en kæmpe æske med en masse i også ved ikke hvad det er værd har arvet dem hilsen Pia

  1. Hej Pia

   Lige præcis Elvis Aron Presley er lidt svær at prissætte. Hans tidlige ting er mere værd end de senere. Elvis var specielt efter sin død offer for at hans musik blev udgivet på utallige opsamlingsalbum af tvivlsomt kvalitet.

   Det samme gør sig gældende med bokssæt, jeg var på et loppemarked i Berlin på et tidspunkt hvor en sælger havde en flyttekasse fuld af Elvis plader og bokssæt, der hver især kostede 3 Euro eller 25 danske kroner. Så der er mere skidt end kanel når det gælder Elvis.

   Albums som Aloha from Hawaii er produceret i flere millioner eksemplarer og repræsenterer som sådan ikke en monetær værdi, men showet er et af Kongens aller bedste så på den måde kan man nyde musikken.

   Du må i gang med opskriften ovenover.
   Held og lykke!

 6. Hej, I den ellers udmærkede guide savner jeg dog en udspecificering af, at matrix er pladens “udløbskant”.

  Det er også værd at nævne, at hér kan matrix være indgraveret via maskine eller hånd og kan være udslagsgivende ift en vurdering af versionen og dermed selve pladen.

 7. Hej
  Jeg har en del beatles plader. Er de noget hver?
  Og klassisk musik plader
  Og opera plader

  Hilsen

  Mai-britt

  1. Hej Maibritt

   Beatles er ALTID noget værd.

   Det kommer an på standen og på trykket – altså hvor pladen er trykt. Er den fra Rhodesia eller Indien er de mange penge værd. Klassisk musik er en jungle og der må man kigge på Discogs.

   Opera er som regel intet værd, men der er undtagelser og igen skal man kigge på Discogs. Læs vores Vinyl FAQ for dine muligheder mht at sælge dem.

   1. Må jeg ikke lige korrigere inden folk der tilfældigvis falder over en stak plader,og nu tror de skal rejse jorden rundt på 1klasse. BEATLES ER ALTID noget værd….Sikke noget sludder..The Beatles,Elvis o.l er udsendt i milliarder ex verden over og findes i hundredevis af forskellige genoptryk. her skal der virkelig passes på når man køber,men der findes da heldigvis masser af steder hvor de forkellige presninger kan identifiseres. den meget korte version er at standen skal være i top,men selv her er der masser der ikke er mere end så meget andet. Det er desværre et gennemgående problem,at amatører tror at bare der står beatles,Elvis,stones på pladen,ja så er den hjemme. desværre. Sjældne dyre ting er svære at finde elllers var de det ikke.

    1. Der findes jo også værdi i musikken og har Beatles egentlig udgivet et dårligt nummer?

     Selv de mest almindelige Beatlesudgivelser går for 50 kroner og opad, hvis de er i pæn stand.

     Det kan man ikke sige om Black Wolf med Hanne Boel.

 8. Hej. Jeg er ved at rydde op i familiens gamle plader. Her er særligt single-plader fra 60′ og 70′ erne. Elvis, Beatles, Rolling Stones, og nogle få gamle danske.
  Jeg har med interesse læst om værdi-ansættelse af LPer, men hvad med singler ?

  1. Hej du

   Det er samme fremgangsmåde.

   ind på discogs, bruge søgefunktionen, find release. Sorter på land og så vælge Danmark. Nogen gange solgte man norske tryk i Danmark, så det kan også være norkse tryk.

   Husk at standen er afgørende for prisen.

 9. Jeg er igang med at hjælpe min far med at få solgt hans Vinyl samling, da der er over 10,000 styk, så vil det tage noget tid at kigge hele listen igennem, har du nogle gode råd?

  1. Som vi skriver i vores Vinyl FAQ

   Du kan gøre tre ting. 1. Graduere og prissætte selv og tjene mest over lang tid.
   2. Graduere og lave en auktion i en Facebookgruppe eller fast pris på DBA. Dette tager kort tid og giver rimelig afkast, hvis prisen er sat rigtigt fra start.
   3. Aflevere dine plader i den lokale pladebutik, det går stærkt, du er af med pladerne, men har fået den dårligste pris af de tre optioner.

 10. Hej record-friends

  Jeg går lige til vaflerne:
  Metallica black album og …and Justice for All vinyler er sat til mange tusinde kr. på ebay, amazon etc. Er der virkelig købere til de penge?
  Jeg har arvet de 2 stk 4xlp 45 rpm for et par år siden og skal nok ikke sælges foreløbig hvis nogensinde… Det er i Org. udgaver. and Justice for all f.eks. findes slet ikke til salg i den 1988 version jeg har = sjælden? Det samme gælder egentlig også black album der er hvid, hvor jeg har alm. sort vinyler.
  De er mint eller hvad man kalder dem.
  Alle 8 stk. er 45 rpm og tungeste vinyl jeg har haft i hænderne, 220g vinyl?
  Nogen idéer til pris..eller auktion på nettet fx?

  Vh. Mathis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.