FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

Indholdsfortegnelse

Hvordan sælger jeg en pladesamling? Hvordan kan jeg se forskel på tryk? osv

Få svaret på alle dine kloge vinylspørgsmål lige her, hvor du kan læse Alt om vinyl og vinylrelaterede spørgsmål.

Hvor finder jeg prisen på mine plader?

Det gør du her priser på gamle plader her får du tip til at vurdere din pladesamling.

Hvor kan jeg sælge mine brugte LP plader?

Du kan gøre fire ting.

1. Graduere og prissætte selv og tjene mest over lang tid.

2. Graduere og lave en auktion i en Facebookgruppe eller fast pris på DBA. Dette tager kort tid og giver rimelig afkast, hvis prisen er sat rigtigt fra start.

3. Sælge dine plader i den lokale pladebutik, det går stærkt, du er af med pladerne, men har fået den dårligste pris af de tre optioner.

4. Sælge til en opkøber, der ikke skal betale husleje, løn osv. Det kan give en højere pris end en butik, men sørg for at sætte dig ind i priserne først.

Kalashnikov single

Kan jeg selv blande rensevæske til pladerensemaskine?

Ja det kan du, opskriften er lige her: rensevæske til pladerensemaskine.

Kan man vaske en pladebørste kulhårsbørste?

Du kan godt prøve at vaske din pladebørste, men det bedste resultat får du hvis du lader flammen fra en lighter glide hen over kulhårsbørsten, det brænder øjeblikketligt alt støv af uden af skade pladebørsten. Tricket er ikke at holde børsten til plader over flammen for lang tid.

Hvad er Record Store Day Black Friday?

Record Store Day Black Friday er en ekstra RSD2024 hvor der udgives specielle udgivelser på vinyl i limiterede antal eksemplarer. I år kommer eksempelvis Beastie Boys – Some Old Bullshit vinyl reissue (early EPs) Der er en opsamlingsplade med tidlige numre fra Beastie Boys tidlige år.

Hvad koster verdens dyreste vinylplade? Hvem ejer den?

Den dyreste plade i verden ejes af Paul McCartney fra The Beatles med Beatles før de blev berømte, dengang hed de The Quarrymen og de indspillede en acetat med to numre i et studie. Denne acetat er nu i Sir Pauls besiddelse og han betalte over en million kroner for den.

Hvad er Danmarks dyreste vinylplade?

Det er “Facing morning” med Fleur de Lis, der blev trykt 500 styk, de 100 blev solgt og de sidste 400 destrueret. Den koster op til 40.000 kroner. Den er siden genudgivet på samme selskab i en lækker lækker dobbeltvinyl med booklet. For nylig dukkede et originalt eksemplar op hos en privatmand, han ville ikke sælge den.

Den dyreste 7 tommer singleplade i Danmark er Silky Sally med Gasolin på Spectator Records, den blev for nylig solgt for 20.000 kroner.

Den dyreste vi havde til salg var Johnny Madsen Ses vi i Slesvig vinyl.

Er der forskel på kvaliteten af LP tryk fra land til land?

Ja tryk er som religion for nogle pladesamlere, men der er generelt bred enighed om at japanske pres er blandt de bedste tryk på markedet. Hi-Fi freaks siger at de kan høre forskel på de forskellige tryk.

USA tryk er også generelt betragtet som ekstra god kvalitet. Om der er tryk der helt skal undgås?

Ja Koreanske piratpres, der er meget billige kopier af plader er i så dårlig kvalitet at de kun kan afspilles få gange.

Flexidiscs bliver også hurtigt slidt og bør generelt ikke afspilles for tit. Flexidiscs er lavet af meget tynd bøjelig plastic.

Hvordan bør jeg opbevare min vinylsamling?

Du bør altid opbevare dine LP-plader lodret og på et køligt, tørt sted. Hvis du stabler pladerne vandret oven på hinanden, kan der opstå skævheder i vinylen samt det såkaldte Ringwear, der er et aftryk af pladen i omslaget.

Undgå direkte sol på dine plader, det bleger ryggen på coveret og i værste tilfælde kan direkte sol få en plade til at bøje og blive skæv.

En anden ting du skal undgå er temperatursvingninger, det kan skabe kondens og give fugtskader på omslaget.

Efterlad ikke en plade på pladetallerkenen under låg.

Skal mine LP plader stå i plastichylstre?

Det er der også for og imod. Det er et faktum at et såkald sleeve, plade charteque eller plastic cover beskytter pladens cover imod Shelfwear. Altså de små skader der opstår når man trækker et cover ud af sin pladereol. Det får dog også samlingen til at fylde mere i reolen.

Er du rigtig uheldig kan dine innercovers give dine plader vinylpest.

Hvordan håndterer jeg en LP rigtigt?

For at undgå fedtfingre så gør følgende. Tag fat i omslaget, vend det vandret med åbningen udad. Løft op i omslagets top og lad pladen i indercoveret “falde” forsigt ud. Tag fat i indercoveret og læg omslaget fra dig.

Herefter gentager du processen, vender, løfter op og lader pladen dumpe ned, MEN! her er tricket. For at undgå fedtfingre på vinylen skal du time det, så din pegefinger er på label, tag fat i pladens kant med tommelfingeren og nu kan du sætte den på din pladespiller.

En smart metode er at opbevare innercoveret ved siden af LPcoveret, hvis man bruger plastikomslag. SÅ undgår man ringwear.

Skal jeg vaske mine helt nye plader før jeg hører dem?

Ja, det er en god ide at vaske sine nye LPer før man hører dem. Dette primært for at fjerne støv fra produktionen og eventuelt statisk elektricitet. Du finder opskriften på rensevæske længere oppe på siden.

Mine plader har fået fugt, hvad gør jeg?

Dine plader har stået i en kælder og har suget fugt til sig. Måske så slemt at indercover klistrer til vinylen. Her er løsningen!

Kom 2 dråber sulfo, lunkent vand, samt lidt Rodalon i en balje. Brug en blød (for himlens skyld) opvaskebørste og vask med rillerne. Rodalonen fjerner skimmelsvamp og sulfoen opløser papiret sammen med vandet.

Herefter skal pladerne og covers lufttørre. Du kan evt. tørre pladerne over med et blødt fnugfrit viskestykke.

Hvordan fjerner jeg lugt af tobaksrøg fra mine plader?

Luger dine vinyler af røg eller kælder? Tag en stak vinyler ca 10-15 stk i en lukket sort plastskraldesæk, og så sæt den et sted, hvor den ikke får fugt.

Inde i skraldesækken sætter du to fryseposer med en gennemvædet klud i eddike i. En på hver side, og med fryseposerne åbne.

Så lader du det ligge et par dage i sækken,  bagefter skal pladerne ud og luftes i et par timer. Nogle vinyler lugter værre end andre, så nogen gange er det nødvendigt at de får deres egen pose med eddike.

Er den helt gal med plade eller cover kan du sætte noget  i klemme i coveret så det står lidt åbent undervejs i processen med at få lugten væk fra dine LPer.

Hvilken pladereol er bedst?

Det er et spørgsmål om smag og behag. Ikeas gamle EXPEDIT reoler var kraftige idet og derfor særdeles velegnet til at opbevare plader i. IKEA har for et år år siden gjort kvaliteten af deres reoler tyndere.

Så lad være med at sætte for mange plader ind i dem. I USA sælges de gamle EXPEDIT reoler dyrt til samlere der ønsker en solid reol til deres plader. Reolen hedder i dag Kallax og er i ringere kvalitet end Expedit.

Dog er en Kallax nemmere at samle end en Expedit, da Kallax har længere dyveler, så det ikke er et stort pillearbejde.

Husk at fastgøre pladereolen til væggen med beslag da den ellers kan kollapse under vægten, eller falde til siden.

De danske trævarefabrikker laver også nogle gode vinylreoler og ellers må du selv i gang.

Er du mere velhavende er Montana-reoler også velegnede til LPer, de er dog noget dyrere.

Hvad er den bedste placering for en pladespiller?

Pladespillere skal optimalt set hænge på væggen, medmindre du har et betongulv og en pladespiller på 22 kilo.

I forhold til solen, så skal din pladespiller placeres et sted hvor den livgivende sol ikke kan skinne på den og bukke dine plader, samt blege dit pladespillerlåg. Der kan blive meget varmt under låget på en pladespiller i direkte sollys.

Af hensyn til husfreden er det godt at aftale med sin eventuelle samlever hvad forventningerne er med hensyn til placering, antallet af vinylplader i stuen og størrelsen på højttalerne.

Hvordan pudser jeg låget på en pladespiller?

Pudsning af låg på pladespiller er ikke nemt. Du skal brug vådslibesandpapir på en slibeklods, du skal sørge for at der konstant løber vand på låget under slibning.
Du skal slibe af flere omgange med stadig finere sandpapir til vådslibning.
Korn 800-1000-1500-2000-2500.
 
Derefter poleres akryllåget med polermaskine med polerermidlet slipol i 20-30 min. Til sidst vaskes det hele ned med sulfovand og en blød børste.
 
Husk, det kun er akryllåg til pladespiller du kan rense på den måde. Slibning og polering af pladespillerlåg foregår på eget ansvar og vi står ikke inde for eventuelle skader du påfører din hi-fi.

Hvordan finder jeg standen på en vinylplade?

Du læser denne guide til graduering af vinyl efter Goldmine standard.

Hvordan finder jeg prisen på mine gamle plader?

Du kigger her! Prissætning af vinyl

Hvilken LP plade er den mest solgte i Danmark?

Det er Kim Larsens LP Midt om natten fra filmen af samme navn, den er solgt i over 630.000 eksemplarer. Der kom genudgivelser i 2017 af den på picture disc (billedplade) og sort vinyl. Den udkom også på Kassette og senere på Compact Disc.

Den næstmest solgte er “Forklædt som voksen” med Kim Larsen.

Hvilken 7 tommer single er den bedst sælgende i Danmark?

Det er “Landsholdet” med hittet Re-Sepp-Ten fra 1986, der er produceret 200.000 eksemplarer, hvilket forklarer hvorfor den altid er med når man køber en pladesamling. Sangens tekst er skrevet af Henrik Bødtcher og Jarl Friis-Mikkelsen og musikken af Michael Bruun. (RIP).

Kan man investere i vinylplader?

Ja, investering i vinyl, det kan man sagtens, men om det er en god investering er svært at sige. Jeg ville nok ikke tage et kviklån eller forbrugslån for at investere i LPer.

Selvfølgelig er der plader, der bliver mere værd med tiden, men pladeselskaberne har en tendens til at genudgive populære plader og så står man der med 9 Kim Larsen “Damen på taget” singler der kun er købsprisen værd.

Generelt kan det siges at hiphop hurtigt kan blive mere værd, men er samtidig også svært at sælge. Limiterede plader som CV Jørgensens “Sjælland” med plakat og autograf anno 2017 bliver mere værd, men er til gengæld svære og dyre at anskaffe til at starte med.

Der er kun en vej, det er at prøve sig frem og der skal betales nogle lærepenge undervejs.

Hvordan fjerner man et klistermærke fra et pladecover?

Der er tre forskellige metoder.

 1. Den dyre. Køb en spraydåse med Label Off, i T Hansen, spray klistermærket over, sørg for at du ikke rammer pladecoveret. Vent fem minutter og tag så klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 2. Den farlige. Brug en lighter og varm klistermærket forsigtigt op med flammen, sørg for ikke at ramme coveret, tag derefter klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 3.  Den nemme der ikke altid virker. Brug en Lillemors hårtørrer og sørg for kun at ramme klistermærket med varmen, dette tager et stykke tid og du risikerer at limen, der holder coveret sammen også opløses i samme hug. Tag derefter Lillemors øjenbrynspincet og tag klistermærket forsigtigt af.

Hvordan fjerner jeg stearin fra et pladecover?

Læg en avisside ovenpå pladecoveret og varm med hårtørrer, skift / flyt avis når den er mættet af stearinen. Du kan også bruge et strygejern til at varme stearinen af. HUSK at fjerne pladen fra innercoveret før du bruger varmekilden.

Husk også svag varme på hårtørrer eller strygejern, da du ellers kan starte en brand eller få coveret til at gå op i limningen.

Hvordan vasker man en vinylplade?

Hvordan renser jeg en vinylplade? Har du en automatisk vinylrensemaskine er det meget simpelt. Sæt vinylen på og tænd for vaskemaskinen til vinyl.

Har du en manuel pladerenser, som en Knosti I eller Knosti II, så placerer du spindlen i centerhullet, (forsigtigt) og drejer pladen tre omgange ved at bruge håndfladen på kanten af LPen, En Knosti II har et håndtag til dette.

Har du ingen pladerenser, så sprayer du rensevæske på pladen og renser med rillerne med en antistatisk klud. til du har været hele vejen rundt tre gange.

Fælles for alle disse pladevaske-metoder er at vinylen skal tørre, det gør den bedst stående lodret op.

Mange vinylsælgere tilbyder at rense dine plader, det koster typisk 20 kroner per LP og 6 styk for 100 kr. Tjek din lokale pladepusher når du alligevel er dernede for at handle.

En pladevaskemaskine koster cirka 285 kroner for en manuel model.

Kan man rette en skæv plade op?

Ja man kan sagtens rette en skæv LP op med den rette fremgangsmåde. Hvis altså vinylpaden ikke er alt for skæv. Se her i videoen hvordan man gør:

Kredit for video. Jesper Hoffmann-Müller

Vejledning til udretning af skæve vinylplader

1 / Tag to ruder af glas mål cirka. 32 x 32 cm
2 / Placer pladen mellem de to glasruder, og sørg for, at pladen og glasset først er rene for støv og snavs.
3 / Tænd for varmluftsovnen på 60 grader celsius
4 / Sæt din vinylglas-sandwich i ovnen i  cirka. 60 minutter
5 / Sluk for varmen, og lad pladen køle ned til stuetemperatur

Har du et par stykket filt, kan du lægge dem i mellem vinylen og glaspladen, så du undgår nye ridser, bare sørg for at filten ikke stikker ud.

Hvordan fjerner jeg sprittusch fra et pladecover?

Du kommer lidt rensebenzin på et stykke køkkenrulle og dupper forsigtigt på coveret, herefter tager du et stykke rent køkkenrulle og dupper igen til tuschen er duppet af.

Det er supervigtigt at du hele tiden bruger et nyt rent stykke køkkenrulle til at duppe med, da du ellers tværer tusch ud over coveret.

Bemærk at laminerede pladecovers er de nemmeste at fjerne tusch fra. Er dit cover ikke lamineret er det meget svært at fjerne tuschen.

Vi tager INTET ansvar for skader du påfører dine plader eller covers, dette er blot vejledninger og IKKE opfordringer.

Hvad er vinylpest?

Vinylpest er et udtryk der bruges når en plade er ved at gå i opløsning på grund af at de kemikalier der er brugt ved presningen af pladen er begyndt at gå i opløsning.

Specielt danske, norske og svenske presninger af singler og EP´er har desværre en tendens til at blive ramt af vinylpest. Især danske tryk fra perioden 1954-1960 fra pladetrykkeriet Dansk Grammofon lavede De er let genkendelige med 3-prong center. Det drejer sig om labels som Sonet, Life, Colpix, Joker, Karussell der især får vinylpest.

Kan man stoppe vinylpest?

Nej, der er intet at gøre ved vinylpest. Smid pladen ud inden pesten breder sig til andre plader.

Hvordan undgår man vinylpest?

Der er intet at gøre end at holde øje med sine plader jævnligt, så pesten ikke breder sig til de andre plader.

Kan man spille en plade med vinylpest?

Det er et godt spørgsmål, det vil helt sikkert snavse pickuppen til og nok ikke lyde særlig godt.

Hvad hedder den runde dims, der skal udfylde hullet i singleplader uden center?

Det hedder en 45 adapter, en single adapter, en centerpuck, en pladepuck eller en “kiks”. Den sættes i midten af en  plade med NOC (No Original Center) og så kan pladen afspilles.

Hvad er en promo plade?

En promoplade er typisk en plade der bruges til at promovere en kunstners seneste udgydelse. Som regel står der “promo” eller “not for sale” på promoeksemplarer.

Pladerne sendes typisk til radiostationer eller DJs, der så er med til at promovere kunstnerens nye musik. Ofte har promoer hvid etiket eller helt hvidt cover fordi artwork ikke har været klar da promoen blev udsendt.

Hvilket HS-Tariff nummer skal jeg bruge til vinylplader?

HS Code 852410 – Trade Statistics, Tariff Rates for Phonograph Records, Recorded Media er den kode du skal bruge, hvis du skal udfylde en tolderklæring omkring forsendelse af vinylplader.

Hvordan pakker jeg en LP vinylplade bedst ind?

Du køber en sendekasse til vinyl i den lokale postbutik, eller logger på Ebay eller protected og køber 100 sendekasser ad gangen. Disse Lp sendekasser er specielt beregnet til vinylplader og kan holde til mange forsendelser frem og tilbage.

Der findes også en butik ved navn renvinyl i Kbh, hvis man ikke gider vente. Det vigtigste er at kassen er større end pladen og ganske stiv.

Husk at tage vinylen ud af coveret, så du undgår at pladen skærer hul i coveret under transport, eller laver Ringwear.

Det vigtigste er at vinylen ikke ligger og rasler rundt inde i pakken, så sørg for at fylde kassen ud i højden.

Hvordan flytter jeg nemmest mine LPer?

Du flytter nemmest din pladesamling ved at købe en masser solide indkøbsposer (de gule af tyk plast fra Netto er optimale til at flytte sin pladesamling i). Du fylder cirka 20 plader i hver pose og på den måde kan du med 10 poser nemt og skånsomt flytte dine plader 200 LPer ad gangen.

Ulempen med flyttekasser er at de hurtigt bliver for tunge og det skaber ringwear når pladerne mases imod hinanden. Bruger du en brugt flyttekasse kan du risikere at bunden går ud af kassen og så er der fæces på ventilatoren.

Hvordan renser jeg mine pladerensebørste?

Du renser nemmest din pladerenserbørste af fløjl/velour ved at bruge en fnugrulle og køre den hen over overfladen. Du renser nemmest din pladebørste af kunsthår nylon ved hurtigt at køre flammen fra en lighter henover hårene på børsten.

Hvor tit bør man rense pickup på sin pladespiller?

Rensning af PU afhænger af pladernes tilstand. Normalt køres en tør børste over nålen før hver eneste afspilning. Jeg renser også pladen af med en kulbørste inden pick-uppen overhovedet rører ved vinylen.

Husk at tage nålen ud af huset før du renser den, idet ophænget er beregnet til pladeafspilning og ikke rensning.

Vådrensning bruges vel 2-3 gange årligt, men hvis jeg får en meget snavset/fedtet plade, så renses pladen og der bruges vådrensning lige efter afspilningen.

Er isopropylalkohol nok til at rense pickuppen?

Ja, det kan være fint, men for at være på den sikre side, har jeg selv købt en professionel pickuprens. Nogle anbefaler vodka til at rense med, men brug et professionelt plejemiddel i stedet. 38 kroner koster en flaske, der bør holde de næste ti år. Så kan du drikke vodkaen i stedet for.

Hvilken børste bruges til rensning af pickup?

En almindelig pickupbørste gerne rundkorte med bløde hår. Sørg for at pladespilleren ikke er tændt imens, det lyder meget grimt i højttalerne. Bliver nålen ikke ren med en blød børste, kan du bruge en lidt hårdere model.

Husk altid at bruge en fremadrettet bevægelse fremad mod nålen. Den anden vej kan beskadige din nål eller rettere bøje/knække nålefanen.

Kan man rense sin pickup med sandpapir?

Ja det kan man faktisk godt! Korn 600 eller 800 limet fast på en tandstik og så i gang. Husk det er en diamant der sidder i spidsen af nålen, den kan godt tåle det. Her skal du igen bruge en lup for at kunne se hvad du foretager dig når du renser din PU med sandpapir.

Skal man bruge en lup til at inspicere sin pickup?

Det er altid en god ide at bruge en lup, 30×40 forstørrelse er rigeligt til at se. Køb eventuelt en lup med lys i til de lange vinteraftener foran ploven. Det er et fint partytrick at vise familie og bekendte hvordan en pickup ser ud under lup.

Hvor tit skal man skifte sin pickup?

Det er meget forskelligt. Nogle pickupper kører og spiller bare nærmest for evigt. Det kommer an på hvor tit bruger man sin pladespiller. Nogle mennesker når aldrig at spille pickuppen i stykker, før ophænget går på den i stedet.

En anden faktor er hvilket nåletryk kører man med? Nogle pickups spiller med for lidt eller for meget nåletryk og så slides den mere og andre pickups mindre. Antiskate spiller osse ind her, det slider osse hvis den står lidt skævt. Det er svært at sige præcist hvornår man skal skifte pickup.

Kan du ikke lytte dig frem til en forringelse af lyden?

Den bedste måde er at tjekke diamanten under et mikroskop eller en rigtig god lup kan gå an, er den slidt skal den skiftes og sidst men ikke mindst brug ørerne. Du burde kunne både se og høre når det er tid til at skifte nålen på pladespilleren.

Hvor køber man små tynde spejle til azimuthjustering af pickupper?

Tynde spejle er bedre end at undlade en justering. Men det er langt fra sikkert, nærmest ganske usandsynligt at man rammer rigtigt med et spejl.

Den næstringeste er et Fozgometer som måler forskellen i crosstalk og angiver dette i dB. Den bedste metode er at anvende en testplade og et software baseret system som Feickert Adjust.

Her får man både crosstalk i dB, men hvad bedre er, man får også mulighed for at justere efter perfekt identisk fase på de to kanaler, dette er den parameter som opleves mest af vores hørelse.

Vil du forsøge dig med at justere med et spejl, sælger Argon et vinyl kit til formålet. Det indeholder speul og streger til sporingsvinkel.

Kan et PVC cover skade mine vinylplader?

Opbevaring af vinylplader i PVC-hylstre kan føre til nedbrydning af pladernes kvalitet over tid.

PVC er en kunststoftype, der kan frigive stoffer i form af gas, der kan angribe pladens overflade, hvilket kan resultere i små ridser eller forringelse af lydkvaliteten.

Derfor er det vigtigt at vælge en sikker opbevaringsmetode, fx papir- eller pap-hylstre, der ikke udsætter pladerne for potentiel skade.

Hvordan opretter jeg en vinyl auktion på Facebook?

Der er få men vigtige regler, både nedskrevne og uskrevne, når du vil sælge vinyl på auktion.

 1. Hav kun auktionen i en gruppe ad gangen.
 2. Løbetid 2-3 dage.
 3. Mindstepris skal angives (sæt den ikke for højt, så får du ingen bud).
 4. Stand skal angives nøjagtigt.
 5. Angiv om du sender, hvad det koster og om du tilbyder afhentning.
 6. Antisnipe, en vending der kommer fra EBay, hvor man kan byde et sekund før auktionen udløber, sætter du 5 minutters Antisnipe på din auktion betyder det, at sidste bud skal stå ubesvaret hen i 5 minutter for at give andre en chance for at byde ind.
 7. Mappe til billeder, har du mange billeder er det en god ide at oprette et album til dem i gruppen.

Hvor kan jeg finde en liste over landekoder eller markedskoder på vinyl?

Det kan du lige her. Markedskoder også kendt som rettighedshaverkoder kan bruges til at bestemme oprindelseslandet for vinylplader. Dette afsnit viser markedskodeoplysningerne for de koder, der er anført på pladeselskaberne.

Bemærk, at landemarkedskoden ikke nødvendigvis produceres i det pågældende land, men at pladen er beregnet til at blive solgt i det land.

Hvad betyder GEMA? Det betyder Germany – altså Tyskland. Listen over distributionskoder på vinylplader kommer her.

ACAM = Costa Rica
ACDAM = Cuba
ACUM = Israel
AEPI = Grækenland
AGADU = Uruguay
LIKE/LAA = Letland
AKM = Østrig
ALBAUTOR = Albanien
AMCOS = Australien, New Zealand
APA = Paraguay
APDASPAC = Peru
APDAYC = Peru
APRA = Australien
ARTISJUS = Ungarn
ASCAP = USA
AUSTROMECHANA = Østrig
BIEM = international og vedrører nogle europæiske lande. Yderligere oplysninger om oprindelsesland kan normalt findes på pladens label eller albumcover.
BMI = USA
BUMA = Holland
CASH = Hong Kong
CEDAR = Holland
CISAC = international
CMRRA = Canada
COTT = Trinidad, Tobago
UAE = Estland
FCA = Fiji
FILSCAP = Filippinerne
GEMA = Tyskland
GESAC = Europa
GESAP = Georgien
GRAMO = Norge
GVL = Tyskland
HDS = Kroatien
HFA = USA
IMRO = Irland
IPRS = Indien
JASRAC = Japan
KCI = Indonesien
KODA = Danmark
KOMCA = Sydkorea
LATGA-A = Litauen
MACP = Malaysia
MCPS = Storbritannien
MCSC = Kina
MCSK = Kenya
MESAM = Tyrkiet
+ML+ MechanLizenz = Schweiz
MUSICAUTOR = Bulgarien
SKAL = Taiwan
NCB = Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Litauen, Estland
OSA = Tjekkiet (tidligere Tjekkoslovakiet)
PAMRA = Storbritannien
PPL = Storbritannien
PRS = UK
RAO = Den Russiske Føderation
SABAM = Belgien
SACEM = Frankrig
SACEM Luxembourg = Luxembourg
SACM = Mexico
SACVEN = Venezuela
SADAIC = Argentina
SAMI = Sverige
SAMRO = Sydafrika
SAYCO = Colombia
SAZAS = Slovakiet (tidligere Tjekkoslovakiet)
SBACEM = Brasilien
SCAM = Frankrig
SCD = Chile
SDRM = Frankrig
SENA = Holland
SESAC = USA
SGA = Guinea-Bissau
SGAE = Spanien
SIAE = Italien, Vatikanet, San Marino
SOCAN = Canada
SODRAC = Canada
SOKOJ = Serbien, Montenegro (tidligere Jugoslavien)
SOZA = Slovakiet (tidligere Tjekkoslovakiet)
SPA = Portugal
STEF = Island
STEMRA = Holland
STIM = Sverige
SUISA = Schweiz, Liechtenstein
TEOSTO = Finland
TONO = Norge
UACRR = Ukraine
UBC = Brasilien
UCMR-ADA = Rumænien
ZAIKS = Polen

Hvad er matricekoder og hvad betyder de?

I den analoge verden af musik fortsætter vinylplader med at fascinere hi-fi-entusiaster og samlere med deres rige og autentiske lytteoplevelse. Alligevel gemmer der sig blandt den analoge charme en subtil, ofte overset detalje – matricekoden, der er indgraveret i runout-sporet på hver vinylplade.

Disse matricekoder, der fremstår som kryptiske indskrifter, er vinylens skjulte sprog og afslører essentiel information om pladens produktionsproces, mastering og endda dens produktionsoprindelse. Så beskedne som de kan synes, holder disse koder nøglen til at afsløre den unikke historie bag hver vinylskabelse og forbinder entusiaster med den komplekse rejse fra studie til grammofon.

I dette indlæg ser vi nærmere på disse matricekoder på vinylplader og udforsker, hvad de er, afkoder deres betydning og afslører de fascinerende fortællinger, der er kodet inden i rillernes på vores yndlingsalbums.

Overflade og Runout på Vinylplader
En plades matriceinformation findes normalt i dens ‘runout’ – rummet mellem enden af rillerne og etiketten.

Identifikation og Organisering
Matricenumre hjælper med at identificere de enkelte sider af en plade. De består normalt af en kombination af bogstaver og tal. Nogle gange inkluderer de endda ekstra symboler, der adskiller den specifikke plade fra en anden pressing. Koderne tildeles under masteringprocessen og bruges til at organisere og styre produktionen af vinylplader.

Matricenumre er typisk indgraveret eller stemplet i runout-sporet på hver side af en vinylplade. Denne alfanumeriske kode identificerer hver side af pladen unikt. For et standard LP (Long Play) album er der normalt to matricenumre, et til hver side, der adskiller mellem side A og side B. Denne identifikation sikrer klarhed i mærkning og forhindrer forvirring under produktion og distribution.

Mastering Information
Matricenummeret inkluderer ofte information om masteringingeniøren, masteringstudiet og datoen for mastering. Dette giver entusiaster mulighed for at spore oprindelsen af en specifik pressing og få indblik i ekspertisen bag lydkvaliteten.

Produktionsdetaljer
Matricenumre giver også detaljer om produktionsprocessen. Dette inkluderer information om pressefabrikken, stemplet brugt og nogle gange udgaven eller batchen af pladen. Samlere værdsætter disse detaljer, da de kan påvirke sjældenheden og eftertragtningen af en bestemt pressing.

Kvalitetskontrol
Vinylplader gennemgår en række kvalitetskontrolforanstaltninger under produktionen. Matricenumre hjælper med at spore og identificere eventuelle problemer, der måtte opstå, hvilket muliggør bedre kvalitetskontrol og sikrer konsistente standarder.

Matricenumre er ofte forbundet med det specifikke stemplet, der bruges under produktionsprocessen. Stemplet er den metalcirkulære del af maskinudstyret, der presser rillerne ind i vinylmaterialet under pladeproduktionsprocessen. Kvalitetskontrol indebærer overvågning af stemplets tilstand for at sikre, at det er i optimal stand. Eventuelle defekter eller slid på stemplet kan resultere i hørbare fejl på det endelige produkt.

Forskellige Presninger
Genudgivelser eller forskellige presninger af det samme album kan have forskellige matricenumre. Samlere bruger ofte disse koder til at adskille mellem forskellige versioner af en plade, hver med sine egne unikke karakteristika eller historiske betydning.

Har du et spørgsmål, så stil det i kommentarfeltet, så prøver vi at finde et svar. Du kan også sende en mail på info snabel-a plademesser.com

6 tanker om “FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

 1. hejsa
  hvis man vil deltage i at sælge vinyl skiver på jeres messer hvordan gør man det og hvad koster det

  1. Det er ikke os der arrangerer plademesserne, men de fleste messer har en side på Facebook, hvor der står kontaktinfo

   en stand koster fra 50 op til 400 kroner alt efter sted og plads du skal bruge.

 2. Hej
  Jeg har en stak gamle (78`) skiver med klassisk musik. Er der nogle butikker der køber den slags?

  1. Hej Peter

   Du kan være heldig at sælge dem på Ebay,men nej generelt er der ingen interesse for 78ere.

   Tidlig dansk jazz, tidlig rockabilly på 78er er penge værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.