FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

Hvordan pakker jeg en plade? Hvordan kan jeg se forskel på tryk? osv

Få svaret på alle dine kloge vinylspørgsmål lige her.

Hvor finder jeg prisen på mine plader?

Det gør du her priser på gamle plader

Hvor kan jeg sælge mine brugte LP plader?

Du kan gøre fire ting.

1. Graduere og prissætte selv og tjene mest over lang tid.

2. Graduere og lave en auktion i en Facebookgruppe eller fast pris på DBA. Dette tager kort tid og giver rimelig afkast, hvis prisen er sat rigtigt fra start.

3. Sælge dine plader i den lokale pladebutik, det går stærkt, du er af med pladerne, men har fået den dårligste pris af de tre optioner.

4. Sælge til en opkøber, der ikke skal betale husleje, løn osv. Det kan give en højere pris end en butik, men sørg for at sætte dig ind i priserne først.

 

Kalashnikov single

Kan jeg selv blande rensevæske til pladerensemaskine?

Ja det kan du, opskriften er lige her: rensevæske til pladerensemaskine.

Hvad koster verdens dyreste vinylplade? Hvem ejer den?

Den dyrest plade i verden ejes af Paul McCartney fra The Beatles med Beatles før de blev berømte, dengang hed de The Quarrymen og de indspillede en acetat med to numre i et studie. Denne acetat er nu i Sir Pauls besidddelse og han betalte over en million kroner for den.

Hvad er Danmarks dyreste vinylplade?

Det er “Facing morning” med Fleur de Lis, der blev trykt 500 styk, de 100 blev solgt og de sidste 400 destrueret. Den koster op til 40.000 kroner. Den er siden genudgivet på samme selskab i en lækker lækker dobbeltvinyl med booklet. For nylig dukkede et eksemplar op hos en privatmand, han ville ikke sælge den.

Den syreste singleplade i Danmark er Silky Sally med Gasolin på Spectator Records, den blev for nylig solgt for 23.000 kroner.

Er der forskel på kvaliteten af tryk fra land til land?

Ja tryk er som religion for nogle pladesamlere, men der er generelt bred enighed om at japanske pres er blandt de bedste tryk på markedet. Hi-Fi freaks siger at de kan høre forskel på de forskellige tryk. USA tryk er også generelt betragtet som ekstra god kvalitet. Om der er tryk der helt skal undgåes?

Ja Koreanske piratpres, der er meget billige kopier af plader er i så dårlig kvalitet at de kun kan afspilles få gange.

FLexidiscs bliver også hurtigt slidt og bør generelt ikke afspilles for tit.

Hvordan bør jeg opbevare min vinylsamling?

Du bør altid opbevare dine LP-plader lodret og på et køligt, tørt sted. Hvis du stabler pladerne vandret oven på hinanden, kan der opstå skævheder i vinylen samt det såkaldte Ringwear, der er et aftryk af pladen i omslaget.

Undgå direkte sol på dine plader, det bleger ryggen på coveret og i værste tilfælde kan direkte sol få en plade til at bøje og blive skæv.

Skal mine LP plader stå i plastichylstre?

Det er der også for og imod. Det er et faktum at et såkald sleeve, plade charteque eller plastic cover beskytter pladens cover imod Shelfwear. Altså de små skader der opstår når man trækker et cover ud af sin pladereol. Det får dog også samlingen til at fylde mere i reolen.

Er du rigtig uheldig kan dine innercovers give dine plader vinylpest.

Hvordan håndterer jeg en LP rigtigt?

For at undgå fedt fingre så gør følgende. Tag fat i omslaget, vend det vandret med åbningen udad. Løft op i omslagets top og lad pladen i indercoveret “falde” forsigt ud. Tag fat i indercoveret og læg omslaget fra dig.

Herefter gentager du processen, vender, løfter op og lader pladen dumpe ned, MEN! her er tricket. For at undgå fedtfingre på vinylen skal du time det, så din pegefinger er på label, tag fat i pladens kant med tommelfingeren og nu kan du sætte den på din pladespiller.

En smart metode er at opbevare innercoveret ved siden af LPcoveret, hvis man bruger plastikomslag. SÅ undgår man ringwear.

Hvordan fjerner jeg lugt af tobaksrøg fra mine plader?

Tag en stak vinyler ca 10-15 stk i en lukket sort plastskraldesæk, og så sæt den et sted, hvor den ikke får fugt. Inde i skraldesækken sætter du to fryseposer med en gennemvædet klud i eddike i. En på hver side, og med fryseposerne åbne.

Så lader du det ligge et par dage i sækken,  bagefter skal pladerne ud og luftes i et par timer. Nogle vinyler lugter værre end andre, så nogengange er det nødvendigt at de får deres egen pose med eddike. Er den helt gal med plade eller cover kan du sætte noget  i klemme i coveret så det står lidt åbent undervejs i processen med at få lugten væk fra dine LPer.

Hvilken pladereol er bedst?

Det er et spørgsmål om smag og behag. Ikeas gamle EXPEDIT reoler var kraftige idet og derfor særdeles velegnet til at opbevare plader i. IKEA har for et år år siden gjort kvaliteten af deres reoler tyndere.

Så lad være med at sætte for mange plader ind i dem. I USA sælges de gamle EXPEDIT reoler dyrt til samlere der ønsker en solid reol til deres plader. Reolen hedder i dag Kallax og er i ringere kvalitet end Expedit.

Dog er en Kallax nemmere at samle end en Expedit, da Kallax har længere dyveler, så det ikke er et stort pillearbejde.

Husk at fastgøre pladereolen til væggen med beslag da den ellers kan kollapse under vægten, eller falde til siden.

De danske trævarefabrikker laver også nogle gode vinylreoler og ellers må du selv i gang.

Hvordan finder jeg standen på en vinylplade?

Du læser denne guide til graduering af vinyl efter Goldmine standard.

Hvordan finder jeg prisen på mine gamle plader?

Du kigger her! Prissætning af vinyl

Hvilken plade er de mest solgte i Danmark?

Det er Kim Larsens LP Midt om natten fra filmen af samme navn, den er solgt i over 630.000 eksemplarer. Der kom genudgivelser i 2017 af den på picture disc (billedplade) og sort vinyl. Den udkom også på Kassette og senere på Compact Disc.

Kan man investere i vinylplader?

Ja, investering i vinyl, det kan man sagtens, men om det er en god investering er svært at sige. Jeg ville nok ikke tage et kviklån eller forbrugslån for at investere i LPer.

Selvfølgelig er der plader, der bliver mere værd med tiden, men pladeselskaberne har en tendens til at genudgive populære plader og så står man der med 9 Kim Larsen “Damen på taget” singler der kun er købsprisen værd.

Generelt kan det siges at hiphop hurtigt kan blive mere værd, men er samtidig også svært at sælge. Limiterede plader som CV Jørgensens “Sjælland” med plakat og autograf anno 2017 bliver mere værd, men er til gengæld svære og dyre at anskaffe til at starte med.

Der er kun en vej, det er at prøve sig frem og der skal betales nogle lærepenge undervejs.

Hvordan fjerner man et klistermærke fra et pladecover?

Der er tre forskellige metoder.

 1. Den dyre. Køb en spraydåse med Label Off, i T Hansen, spray klistermærket over, sørg for at du ikke rammer pladecoveret. Vent fem minutter og tag så klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 2. Den farlige. Brug en lighter og varm klistermærket forsigtigt op med flammen, sørg for ikke at ramme coveret, tag derefter klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 3.  Den nemme der ikke altid virker. Brug en Lillemors hårtørrer og sørg for kun at ramme klistermærket med varmen, dette tager et stykke tid og du risikerer at limen, der holder coveret sammen også opløses i samme hug. Tag derefter Lillemors øjenbrynspincet og tag klistermærket forsigtigt af.

Hvordan fjerner jeg stearin fra et pladecover?

Læg en avisside ovenpå pladecoveret og varm med hårtørrer, skift / flyt avis når den er mættet af stearinen. Du kan også bruge et strygejern til at varme stearinen af. HUSK at fjerne pladen fra innercoveret før du bruger varmekilden.

Hvordan vasker man en vinylplade?

Hvordan renser jeg en vinylplade? Har du en automatisk vinylrensemaskine er det meget simpelt. Sæt vinylen på og tænd for vaskemaskinen til vinyl.

Har du en manuel pladerenser, som en Knosti I eller Knosti II, så placerer du spindlen i centerhullet, (forsigtigt) og drejer pladen tre omgange ved at bruge håndfladen på kanten af LPen, En Knosti II har et håndtag til dette.

Har du ingen pladerenser, så sprayer du rensevæske på pladen og renser med rillerne med en antistatisk klud. til du har været hele vejen rundt tre gange.

Fælles for alle disse pladevaske-metoder er at vinylen skal tørre, det gør den bedst stående lodret op.

Mange vinylsælgere tilbyder at rense dine plader, det koster typisk 20 kroner per LP og 6 styk for 100 kr. Tjek din lokale pladepusher når du alligevel er dernede for at handle.

Kan man rette en skæv plade op?

Ja man kan sagtens rette en skæv LP op med den rette fremgangsmåde. Hvis altså vinylpaden ikke er alt for skæv. Se her i videoen hvordan man gør:

Kredit for video. Jesper Hoffmann-Müller

Vejledning til udretning af skæve vinylplader

1 / Tag to ruder af glas mål cirka. 32 x 32 cm
2 / Placer pladen mellem de to glasruder, og sørg for, at pladen og glasset først er rene for støv og snavs.
3 / Tænd for varmluftsovnen på 60 grader celsius
4 / Sæt din vinylglas-sandwich i ovnen i  cirka. 60 minutter
5 / Sluk for varmen, og lad pladen køle ned til stuetemperatur

Har du et par stykket filt, kan du lægge dem i mellem vinylen og glaspladen, så du undgår nye ridser, bare sørg for at filten ikke stikker ud.

Hvordan fjerner jeg sprittusch fra et pladecover?

Du kommer lidt rensebenzin på et stykke køkkenrulle og dupper forsigtigt på coveret, herefter tager du et stykke rent køkkenrulle og dupper igen til tuschen er duppet af.

Det er supervigtigt at du hele tiden bruger et nyt rent stykke køkkenrulle til at duppe med, da du ellers tværer tusch ud over coveret.

Bemærk at laminerede pladecovers er de nemmeste at fjerne tusch fra. Er dit cover ikke lamineret er det meget svært at fjerne tuschen.

Vi tager INTET ansvar for skader du påfører dine plader eller covers, dette er blot vejledninger og IKKE opfordringer.

Hvordan pakker jeg en LP vinylplade bedst ind?

Du køber en sendekasse til vinyl i den lokale postbutik, eller logger på Ebay eller protected og køber 100 sendekasser ad gangen. Disse Lp sendekasser er specielt beregnet til vinylplader og kan holde til mange forsendelser frem og tilbage. Der findes også en butik ved navn renvinyl i Kbh, hvis man ikke gider vente. Det vigtigste er at kassen er større end pladen og ganske stiv.

Husk at tage vinylen ud af coveret, så du undgår at pladen skærer hul i coveret under transport, eller laver Ringwear.

Det vigtigste er at vinylen ikke ligger og rasler rundt inde i pakken, så sørg for at fylde kassen ud i højden.

Hvor tit bør man rense pickup på sin pladespiller ?

Rensning af PU afhænger af pladernes tilstand. Normalt kører jeg en tør børste over nålen før hver eneste afspilning. Jeg renser også pladen af med en kulbørste inden pick-uppen overhovedet rører ved vinylen.

Husk at tage nålen ud af huset før du renser den, idet ophænget er beregnet til pladeafspilning og ikke rensning.

Vådrensning bruger jeg vel 2-3 gange årligt, men hvis jeg får en meget snavset/fedtet plade, så renser jeg pladen og bruger vådrensning lige efter afspilningen.

Er isopropylalkohol nok til at rense pickuppen?

Ja, det kan være fint, men for at være på den sikre side, har jeg selv købt en professionel pickuprens. Nogle anbefaler vodka til at rense med, men brug et professionelt plejemiddel i stedet. 38 kroner koster en flaske, der bør holde de næste ti år. Så kan du drikke vodkaen i stedet for.

Hvilken børste bruges til rensning af pickup?

En almindelig pickupbørste gerne rundkorte med bløde hår. Sørg for at pladespilleren ikke er tændt imens, det lyder meget grimt i højttalerne. Bliver nålen ikke ren med en blød børste, kan du bruge en lidt hårdere model.

Husk altid at bruge en fremadrettet bevægelse fremad mod nålen. Den anden vej kan beskadige din nål eller rettere bøje/knække nålefanen.

Kan man rense sin pickup med sandpapir?

Ja det kan man faktisk godt! Korn 600 eller 800 limet fast på en tandstik og så igang. Husk det er en diamant der sidder i spidsen af nålen, den kan godt tåle det. Her skal du igen bruge en lup for at kunne se hvad du foretager dig.

Skal man bruge en lup til at inspicere sin pickup?

Det er altid en god ide at bruge en lup, 30×40 forstørrelse er rigeligt til at se. Køb eventuelt en lup med lys i til de lange vinteraftener foran ploven. Det er et fint partytrick at vise familie og bekendte hvordan en pickup ser ud under lup.

Har du et spørgsmål, så stil det i kommentatfeltet, så prøver vi at finde et svar. Du kan også sende en mail på info snabel-a plademesser.com

5 tanker om “FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

 1. hejsa
  hvis man vil deltage i at sælge vinyl skiver på jeres messer hvordan gør man det og hvad koster det

  1. Det er ikke os der arrangerer plademesserne, men de fleste messer har en side på Facebook, hvor der står kontaktinfo

   en stand koster fra 50 op til 400 kroner alt efter sted og plads du skal bruge.

  1. Hej Peter

   Du kan være heldig at sælge dem på Ebay,men nej generelt er der ingen interesse for 78ere.

   Tidlig dansk jazz, tidlig rockabilly på 78er er penge værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.