FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

Kalashnikov single

Hvordan pakker jeg en plade? Hvordan kan jeg se forskel på tryk? osv

Få svaret på alle dine kloge vinylspørgsmål lige her.

Hvor finder jeg prisen på mine plader?

Det gør du her priser på gamle plader

Hvor kan jeg sælge mine brugte LP plader?

Du kan gøre tre ting. 1. Graduere og prissætte selv og tjene mest over lang tid. 2. Graduere og lave en auktion i en Facebookgruppe eller fast pris på DBA. Dette tager kort tid og giver rimelig afkast, hvis prisen er sat rigtigt fra start. 3. Aflevere dine plader i den lokale pladebutik, det går stærkt, du er af med pladerne, men har fået den dårligste pris af de tre optioner.

Hvordan pakker jeg en LP vinylplade bedst ind?

Du køber en sendekasse til vinyl i den lokale postbutik, eller logger på Ebay eller protected og køber 100 sendekasser ad gangen. Disse Lp sendekasser er specielt beregnet til vinylplader og kan holde til mange forsendelser frem og tilbage. Der findes også en butik ved navn renvinyl i Kbh, hvis man ikke gider vente. Det vigtigste er at kassen er større end pladen og ganske stiv.

Husk at tage vinylen ud af coveret, så du undgår at pladen skærer hul i coveret under transport, eller laver Ringwear.

Kalashnikov single

Kan jeg selv blande rensevæske til pladerensemaskine?

Ja det kan du, opskriften er lige her: rensevæske til pladerensemaskine.

Hvad koster verdens dyreste vinylplade? Hvem ejer den?

Det er Paul McCartney fra The Beatles med Beatles før de blev berømte, dengang hed de The Quarrymen og de indspillede en acetat med to numre i et studie. Denne acetat er nu i Sir Pauls besidddelse og han betalte over en million kroner for den.

Hvad er Danmarks dyreste vinylplade?

Det er “Facing morning” med Fleur de Lis, der blev trykt 500 styk, de 100 blev solgt og de sidste 400 destrueret. Den koster op til 40.000 kroner. Den er siden genudgivet på samme selskab i en lækker lækker dobbeltvinyl med booklet. For nylig dukkede et eksemplar op hos en privatmand, han ville ikke sælge den. Silky Sally med Gasolin blev for nylig solgt for 23.000 kroner.

Er der forskel på kvaliteten af tryk fra land til land?

Ja tryk er som religion for nogle pladesamlere, men der er generelt bred enighed om at japanske pres er blandt de bedste tryk på markedet. Hi-Fi freaks siger at de kan høre forskel på de forskellige tryk. USA tryk er også generelt betragtet som ekstra god kvalitet. Om der er tryk der helt skal undgåes?

Ja Koreanske piratpres, der er meget billige kopier af plader er i så dårlig kvalitet at de kun kan afspilles få gange.

Skal mine LP plader stå i plastichylstre?

Det er der også for og imod. Det er et faktum at et såkald sleeve, plade charteque eller plastic cover beskytter pladens cover imod Shelfwear. Altså de små skader der opstår når man trækker et cover ud af sin pladereol. Det får dog også samlingen til at fylde mere i reolen.

Hvilken pladereol er bedst?

Det er et spørgsmål om smag og behag. Ikeas gamle EXPEDIT reoler var kraftige idet og derfor særdeles velegnet til at opbevare plader i. IKEA har for et år år siden gjort kvaliteten af deres reoler tyndere. Så lad være med at sætte for mange plader ind i dem. I USA sælges de gamle EXPEDIT reoler dyrt til samlere der ønsker en solid reol til deres plader. Reolen hedder i dag Kallax og er i ringere kvalitet end Expedit.

Hvordan finder jeg standen på en vinylplade?

Du læser denne guide til graduering af vinyl efter Goldmine standard.

Hvordan finder jeg prisen på mine gamle plader?

Du kigger her! Prissætning af vinyl

Hvilken plade er de mest solgte i Danmark?

Det er Kim Larsens LP Midt om natten fra filmen af samme navn, den er solgt i over 630.000 eksemplarer. Der kom genudgivelser i 2017 af den på picture disc (billedplade) og sort vinyl.

Kan man investere i vinyl?

Ja, det kan man sagtens, men om det er en god investering er svært at sige. Jeg ville nok ikke tage et kviklån eller forbrugslån for at investere i LPer. Selvfølgelig er der plader, der bliver mere værd med tiden, men pladeselskaberne har en tendens til at genudgive populære plader og så står man der med 9 Kim Larsen “Damen på taget” singler der kun er købsprisen værd.

Generelt kan det siges at hiphop hurtigt kan blive mere værd, men er samtidig også svært at sælge. Limiterede plader som CV Jørgensens “Sjælland” med plakat og autograf anno 2017 bliver mere værd, men er til gengæld svære og dyre at anskaffe til at starte med.

picture disc (billedplade) og sort vinyl.

Hvordan fjerner man et klistermærke fra et pladecover?

Der er tre forskellige metoder.

 1. Den dyre. Køb en spraydåse med Label Off, i T Hansen, spray klistermærket over, sørg for at du ikke rammer pladecoveret. Vent fem minutter og tag så klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 2. Den farlige. Brug en lighter og varm klistermærket forsigtigt op med flammen, sørg for ikke at ramme coveret, tag derefter klistermærket af med Lillemors øjenbrynspincet.
 3.  Den nemme der ikke altid virker. Brug en Lillemors hårtørrer og sørg for kun at ramme klistermærket med varmen, dette tager et stykke tid og du risikerer at limen, der holder coveret sammen også opløses i samme hug. Tag derefter Lillemors øjenbrynspincet og tag klistermærket forsigtigt af.

Har du et spørgsmål, så stil det i kommentatfeltet, så prøver vi at finde et svar.

5 tanker om “FAQ om vinyl Ofte stillede spørgsmål om vinyl

 1. hejsa
  hvis man vil deltage i at sælge vinyl skiver på jeres messer hvordan gør man det og hvad koster det

  1. Det er ikke os der arrangerer plademesserne, men de fleste messer har en side på Facebook, hvor der står kontaktinfo

   en stand koster fra 50 op til 400 kroner alt efter sted og plads du skal bruge.

  1. Hej Peter

   Du kan være heldig at sælge dem på Ebay,men nej generelt er der ingen interesse for 78ere.

   Tidlig dansk jazz, tidlig rockabilly på 78er er penge værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.