Her får du en guide til Discogs på dansk. Planen er at udvide Discogsguiden hen ad vejen efterhånden som vi får input fra jer læsere om hvad vejledningen til Discogs skal indeholde. Så skriv en kommentar, eller en besked på Facebook eller Instagram.
I denne guide går vi ud fra at du har en bruger på Discogs. Uden en bruger virker mange af funktionerne ikke.
Hvad er Discogs?
Indholdsfortegnelse
I følge Wikipedia: Discogs er et websted og en massedatabaseret (crowdsourcet) database med oplysninger om lydoptagelser, herunder kommercielle udgivelser, salgsfremmende udgivelser og bootleg eller off-label udgivelser.
I følge Discogs selv er de: En side med undersøgelse og katalogisering af fonografoptegnelser. · En omfattende liste over optagelser foretaget af en bestemt kunstner eller orkestre.
Det lyder jo altsammen meget fint og tilforladeligt, men Discogs er også en pengemaskine der høster 9% af alle salg på siden. Dertil kræver de nu også 9% i gebyr på fragten, så skal du sende en pakke til 132 kroner, skal du opkræve 145 for ikke at tabe penge på fragten.
Hjertet i Discogs er en brugerbygget musikdatabase. Mere end 558.000 mennesker har bidraget med viden til at opbygge et katalog med mere end 20 millioner optagelser og 7.307.258 kunstnere.
Er Discogs database komplet?
Nej, langtfra – Prøv at finde SuPer Sisters´ to kassettebånd derinde. Du kan kun finde CD-udgaverne. Båndene er der ikke. Det er verdens største katalog over lydudgivelser, men komplet det er databasen ikke.
Realistisk set bliver databasen over vinylplader og andre lydudgivelser aldrig komplet, men stor det er den!
Kan jeg se min egen pladesamling på Discogs?
Ja hvis du hopper ned til afsnittet om at tilføje noget til ønskelisten, så kan du på det billede se en mulighed der hedder “Add to collection” Altså tilføj udgivelse til min samling.
På dem måde kan du nemt dokumentere over for dit forsikringsselskab at du har haft disse vinylplader i din samling. Du kan også sortere på år, land, værdi og meget mere.
Det bliver dog sjældent et komplet billede idet mange udgivelser mangler på Discogs, så det er altid en god ide at have billeder af sin pladesamling, hvis uheldet er ude.
Hvordan søger jeg min nøjagtige version af en udgivelse frem?
Hvis du kigger i den inderste del af vinylen ved labelen på en vinyLP vil der stå nogle tal og bogstaver. Eksempelvis Vd-2510. Disse bogstaver kan være stemplet ind, kradset ind eller begge dele!
Disse tal og cifre taster du i søgefeltet på Discogs. Det har vi gjort her på billedet. Der er 42 forskellige vd-2510 udgivelser – til venstre kan du så filtrere på alverdens ting.
Er udgivelsen på Vinyl kan du trykke på “vinyl”. Så er du nede på 27. Kan du se på label af der eksempelvis står “made in Australasia”. Så kan du trykke på “country” ude til venstre og vælge Australia.
Der står som regel altid i hvilket land en version af en LP er trykt, dog er der undtagelser. Amerikanske udgivelser har sjældent angivelse af landet, men så vil der som regel stå oprindelse på coveret.
Så er der fire versioner tilbage. 1 original, 2 re-issues og en promo. Vi klikker på et af billederne og kan så matche vores udgave med Discogs billeder.
Vi har eksempelvis en version med grå og hvide labels, hvor der på Discogs også står følgende: Notes This Australian release has 3-colour Virgin labels of turqoise, grey and white.
I teksten der går rundet om label (Den såkaldte rim text) noterer vi os at der står “Australasia” Altså er udgivelsen her Australsk.
Har vores udgivelse disse etiketter er det den, har den ikke så er det en af de andre tre eller også eksisterer den ikke på Discogs.
Vi kunne også have fundet denne udgivelse på en masse andre måder, men det nemmeste er at skrive matrix-nummeret fra indersporet i søgefeltet og så bruge filtre til at indsnævre de mulige versioner.
Prissætning af vinylplade på Discogs
Går vi ud fra, at det er denne version fra Australien med cremefarvede labels vi har, kan vi se at den aldrig er solgt på Discogs. Der er en LP til salg for 40 Euro, men den er ikke solgt så prisen må være for høj. En prissætning her kunne være 30 Euro og så se om den gik for det.
Generelt viser Discogs gennemsnittet for de sidste 10 salg på deres median price i salgsstatistikken. Det betyder også at der skal 10 salg til før der kommer en median, man kan regne med.
I oktober 2023 har Discogs rettet på algoritmen, så den skulle vise en mere nøjagtig gennemsnitspris.
Prissætning af LP på Discogs et eksempel
Lad os tage et nyt eksempel. Pink Floyds udgivelse Atom Heart Mother førstetryk UK gatefold fra 1970. Vi antager at standen er VG+ VG på vinyl og cover. Så pladen er pæn, men omslaget har noget patina.
Der er pt 70 til salg med en startpris på 24.38 Euro. Gennemsnitsprisen (Median er 49.20 Euro). Trykker vi på “Sell Item” og udfylder stand kan vi se at Discogs foreslår en pris på 110 Euro.
Det virker umiddelbart højt når man tænker på at gennemsnittet er 49 Euro. Så lad os se hvad der er til salg pt.
Her kan vi se at for 55 Euro, kan vi få en plade magen til i bedre stand. Så de 110 Euro Discogs foreslår er helt i skoven.
Et godt sted at lægge sin pris for et hurtigt salg i dette tilfælde ville være omkring de 45 Euro. Husk at Discogs og andre gebyrer trækker 20% af salgsprisen. Se mere om dette senere.
Der er mange faktorer der spiller ind ved en prissætning, hvor mange har pladen på “wantlist”? Kan være en faktor, i dette tilfælde 3.065 personer. Hvor mange er der udgivet? Er tallet lavt kan prisen være højere osv. osv.
Prøv dig frem og skaf dig erfaring på området.
Hvad nu, hvis jeg ikke kan finde min version af en udgivelse på Discogs?
Så kan du tilføje den selv, men læg mærke til at langt de fleste udgivelser allerede er oprettet, men der kan mangle versioner fra enkelte lande. Eller varianter af allerede listede versioner. Vi skal nok udvide guiden her med hvordan man tilføjer en udgivelse på Discogs.
Er det nemt at sælge på discogs?
Ja og nej. Du skal vide 100% hvilken version af en udgivelse du sidder med, for sælger du en forkert vil køber nok have sine penge retur. At sætte til salg er nemt når du har den rette udgave at gå ud fra. Her vil vi senere udvide guiden til Discogs med dette emne.
Er det sikkert at købe vinyl på Discogs?
Ja, hvis du betaler med PayPal så kan du altid få dine penge igen. Det er nemt at oprette sig på PayPal, men læg mærke til at vekselkurser både frem og tilbage er virkeligt dårlige for dig og din økonomi.
PayPal kører med en forsikring de kalder “buyer protection” der gør det stort set umuligt for en sælger at beholde pengene fra en handel.
Som sælger skal man virkelig dokumentere alt i forbindelse med en handel. Så send altid med tracking og forsikring, det er dyrere men det må køber betale.
Hvor gammel er Discogs?
Databasen startede i år 2000 som et hobbyprojekt og så kom ejeren på den ide at lade andre bidrage til musikdatabase også.
Kan jeg skifte brugernavn på Discogs?
Ja du kan skifte dit brugernavn tre gange på Discogs. Har du en gang skiftet dit brugernavn kan ingen andre eller dig selv bruge dette brugernavn.
Hvor mange udgivelser er der til salg på Discogs?
Lige over 75 millioner og antallet stiger stadig. Husk at der også er digitale udgivelser, der aldrig har set andre formater.
Er det muligt at gøre en god handel på Discogs?
Det er det, men det kræver at du ved noget som sælger ikke ved. Forkert prissatte varer sælges lynhurtigt fordi andre brugere slår til når de ser fejlen.
Du kan holde øje med udgivelser via ønskelistefunktionen. Se herunder hvordan den virker.
Hvordan virker ønskeliste-funktionen på Discogs?
Du går ind på den helt præcise udgivelse du ønsker. Måske en Indisk Pink Floyd single? Så trykker du på “Add to wantlist”. så vil du få email når udgivelsen kommer til salg.
Kan det betale sig at sælge på Discogs?
Ja, hvis du er klar til at betale gebyrerne. Lad os tage et eksempel.
Du sælger en plade for 100 kroner. Discogs tager de 9 kroner i gebyr. PayPal tager 3 kroner i gebyr for din betaling.
Når du så skal hæve dine 89 kroner fra PayPal tager PayPal 10% i vekslegebyr, så du tjener 79 kroner på dit 100 kroners salg. Skal udgivelsen sendes, skal du huske at der også er 9% gebyr på porto og at vekslekursen og PayPal gebyr kommer oveni. Som noget nyt er Discogs begyndt at tage procenter af fragten også. Dette for at du som sælger skal give gratis fragt.
Det er dog en skidt ide, når man skal sende til udlandet, det koster 132 kr i 2023 takster, så er man nødt til at tage 20 Euro for at få de 132 kroner hjem.
Er der alternativer til Discogs?
Ja, der er en fransk hjemmeside ved navn CDandLP.com hvor man kan købe brugt vinyl og sælge. De tager 15% gebyr. De afregner 1 gang om måneden via bankoverførsel. Man får først godskrevet et salg når enten:
1) kunden tilkendergiver at de har modtaget varen eller:
2) Hvis Cdandlp efter 3 uger ikke har hørt noget fra kunden så får man godskrevet pengene.
Derudover er der Amazon, der tager 20% i gebyr og du får udbetalt i udenlandsk valuta, hvis du skal sælge.
Musicstack.com er en anden side med køb og salg af vinylplader og CD.
Musicstack fungerer fuldstændig problemfrit. Siden er skabt og ledet af Dave Stack.
Han har accepteret at han ikke kan konkurrere med Discogs, men har lavet en side der er meget nem at bruge som sælger.
Vi håber du er blevet klogere på Discogs med denne vejledning på dansk. Du er altid velkommen til at skrive til os på de forskellige platforme.
Læs også vores Vejledning over pladerelaterede forkortelser
Samt vores “Ofte Stillede Spørgsmål om Vinyl”