Interview med Afsky

Ole Luk fra Afsky

Vi fangede Ole en langfredagaften, hvor en Blackmetaller HELT sikkert er ledig, det resulterede i dette interview, som vi håber I kan lide.

Imens du læser interviewet kan du høre Afskys seneste plade lige her.

PM: Hvordan kommer man på den ide at man vil lave et Black metal band i Danmark, hvor det nærmest kun er King Diamond, der har haft mere end 10 lyttere ad gangen?

Ole: Dengang jeg startede med at skrive sange til Afsky, var det kun for min egen fornøjelses skyld kan man sige. Det er det jo på mange måder også stadig. De lå også på computeren længe før jeg valgte at finde på et navn, lave et logo og dele musikken.

Der er ikke hast med noget og jeg forsøger heller ikke at behage nogen med de ting jeg laver. Jeg laver det fordi der er noget inden i mig der brænder for at lave de her ting. Alt fra sangskrivning til at fotografere og lave små videoer og hvad jeg eller kan putte i det her projekt.

At der så er så mange der er hoppet med på vognen, kan jeg kun blive benovet over.

PM: Kommer det bag på dig at Afsky pludselig er blevet så populært? Vidste du at du havde fat i noget ligesom med det andet band du er med i Solbrud?

Ole: Ja det kan jeg vel godt sige at det har gjort, altså kommet bag på mig. Det er også helt klart noget andet at udgive musik selv, fremfor sammen med et band.

Der er man enige om at det er godt og man har hinanden at støtte sig op af. Det er, eller det var i hvert fald dengang, ret nervepirrende pludselig at dele de ting jeg eller kun selv havde gået og brygget på og lyttet til.

Jeg havde ingen ide om hvad folk ville synes dengang jeg udgav de første tre numre, som jo lyder langt fra Solbrud, som nogen måske kendte mig fra dengang.

PM: Har du et godt svar på hvorfor DK pludselig er fyldt med talentfulde bands som Lamentari, Ildskær, Orm, Baest og hvad de ellers hedder?

Ole: Jeg tænker at der hele tiden har været fede bands herhjemme, alt efter hvad man nu er til, men man kan måske sige at metal på mange måder har fået en renæssance.

Hvad det præcist skyldes er svært at svare på. Metal er nok på mange måder blevet mere tilgængeligt og er ikke helt den samme lukkede gruppe som nogen måske så det som engang. Det giver plads til nye lyttere og bands.

PM: Hvordan så de andre bands fra Ungdomshuset på Solbrud? Det var vel ikke helt almindeligt med et Blackmetal band derinde?

Ole: Jeg tror sgu for at være ærlig, at der var en del der ikke var specielt vilde med os dengang vi kom frem. Det var måske for prætentiøst for nogen, i hvert fald udadtil og sådan som nogen tolkede det, selvom vi jo i bund og grund bare lavede musik vi selv kunne lide.

Jeg tror som sådan ikke det var musikken, men måske mere at Politiken og Information fik en interesse for os og skrev artikler og anmeldte plade. Det kunne måske godt virke lidt højrøvet på nogen.

Men det var jo ude af vores hænder, vi prøvede ikke på at være noget specielt på nogen måde eller på at fedte os ind steder. Igen, vi lavede bare nogen sange vi synes var gode.

PM: Growling, Er det svært? Kan alle lære det? Og hvor har du lært det?

Ole: Jeg tror at der er mange, nok primært udenfor metalverdenen, der tænker at det ikke er sang og at det bare er at brøle løs og så lyder det ligesom en hvilken som helst metalsang. De vil nok hurtigt blive hæse hvis de selv prøvede, og finde ud af at det ikke er helt så let igen.

Det er jo ligesom andre sangarter en teknik der skal trænes, ikke mindst så man ikke bare ødelægger sin stemme i længden. Det tog også mig tid at nå til et punkt hvor jeg faktisk er tilfreds med min egen vokal.

Det kom først efter vi havde indspillet den første Solbrud plade. I øvrigt, så vil jeg ikke referere til min egen vokal som growl, det er for mig et langt dybere register end det jeg bevæger mig i.

PM: Har du nogen tips til musikere der gerne vil frem i verden med deres musik?

Ole: Lav musikken for din egen skyld er nok mit bedste råd! Lav dine sange så du selv er tilfreds med dem. Med tanken om, at kun du selv kommer til at lytte til det. Så bliver det, om ikke andet, ærligt.

Bands eller solister dannet med det formål at blive kendte eller tjene penge lyder som regel aldrig særlig godt. Ikke at jeg lige kan nævne nogen, men det skal være lysten til at skabe der driver værket.

PM: Vi plejer at lade mine gæster selv stille et spørgsmål så de også får noget at sige, hvis der er noget der skal promoveres. Så giv den endelig gas.

Heltekvad!

PM: Solbrud kommer med en liveplade lige om lidt (Den er allerede ude på CD) Er der nyt på vej fra Afsky?

Ole: Der er altid noget i støbeskeen. For ikke så længe siden, indspillede Morilds trommeslager Simon Frenning, trommerne til det kommende Afsky album.

Jeg vil dog ikke sige så meget om det endnu, andet end at jeg glæder mig til at kunne spille noget fra den!

PM: Igen TUSIND tak for din tid!

Ole: Selv tak!

Nu skal du naturligvis ud for at købe Afskys musik og det gør du lige her!

https://afsky.bandcamp.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.