Interview med Plademogulen Rune fra Elektriske Plader

Rune fra Elektriske Plader er et et de mennesker man ikke kan undgå selv om man kun kommer minimalt i D61 (Ungdomshuset på Dortheavej) eller andre små koncertsteder i København.

Han er der bare altid, enten som publikum eller som performer. Rune driver pladeselskabet “Elektriske Plader” og har været aktiv i en lang række bands som: Selvhenter, Torbedo Zombies, The Rotten Leprechauns, Motorsav, Moth og mange flere.

Her kan du høre lidt af Runes musik imens du læser videre.

Elektriske Plader er kendt for at udgive gode plader i små oplag i mange fede farver. De fleste af udgivelserne er udsolgt og laves ikke igen.

Det seneste skud på stammen er en opsamling med titlen: “This is Copenhagen” Der indeholder numre fra:
Melting Walkmen, The War Goes On, Night Fever, Death Token, MOTH, Even Dwarfs, Ond Tro, Metro Cult, Kold Front, Junta, Brudte Løfter, Big Mess, Planet Y and Motorsav. Pladen er et tidsbillede på hvad der rør sig i den Københavnske undergrund. Imens dette skrives er der otte eksemplarer tilbage! “This is Copenhagen”.

Lad os komme i gang med interviewet.

1: Hvad er din yndlingsplade før og nu?

Rune: Det er et af de der spørgsmål der er umulige at besvare – men der er en stak plader der bliver ved med at cirkulere på toppen af min top-1:
Devo: Freedom of Choice
The Clash: London Calling
No Hope For The Kids: S/T
Misfits: American Psycho
Misfits: 12 Hits From Hell
Ramones: Pleasant Dreams
Nekromantix: Curse of the Coffin
Alle plader der har kørt i rotation de sidste 15 år!
Og jo, jeg er en af dem der, der synes at 90’ernes Misfits’ med Graves plader var super fede!

2: Hvordan startede samarbejdet med Marvelous Mosell?

Rune: Det startede vist tilbage i 2012. Jeg havde hørt hans Ninja Turtles rap før, på YouTube og synes det var meget sjovt.

Af en eller anden grund sagde det mig ikke så meget første gang, men en kammerat sendte mig nummeret senere og pludselig var det det fedeste jeg havde hørt i lang tid.

Jeg skrev til ham på diverse platforme… bla. Myspace, hvis jeg ikke tager helt fejl. Vi aftalte at lave 100 kopier og så se om vi kunne komme af med dem.
Det kunne vi – de forsvandt ekstremt hurtigt og det her var før jeg havde en webshop, så jeg fik 200 mails i min indbakke, hvoraf jeg var nød til at afvise størstedelen fordi der ikke var plader nok.
Det var lidt noget andet end at sælge punkplader, hvor man oftest sælger 10 kopier på udgivelsesdagen og så ellers bare knokler, til den sidste kopi er solgt.

3: Nogle af jeres plader bliver nærmest udsolgt før de kommer online, hvorfor de små oplag?

Rune: Fordi jeg selv står for at pakke og sende afsted – jeg gider simpelthen ikke at have med flere plader at gøre ad gangen.

4: Hvad er det sværeste ved at starte et pladeselskab? og eje et?

Rune: At få pladerne solgt og holde styr på regnskabet.
Der er meget lidt fortjeneste på det her, så det er ren kærlighed til musikken og vinyl.

Det er et stykke arbejde at sælge plader og jeg hader at have plader til at stå, så jeg presser på for at få dem solgt – Normalt tager det ca. 2 – 4 måneder… med mindre det er Mosell plader, naturligvis!

5: Hvad er budgettet på en typisk udgivelse?

Rune: En 12” koster ca. 14000kr (og opefter) og en 7” kan jeg holde på 6000kr (Med lidt held). Da jeg lavede Prisons 12” med sølvfolie-omslag og 4 forskellige farver vinyl, kom jeg af med godt 30k.

Det blev også en af de flotteste plader jeg har haft fingrene i.
Jeg har dog for nyligt fået trykt en 7” hos Nordsø der har kostet en del mere end hvad jeg plejer at knalde af på en plade, men deres produkt er også bare virkelig fedt.
Jeg kender No.1 der står for deres tryk, så når jeg laver plade hos dem, tager vi en formiddag af og presser svedige varianter og eksperimentere med forskellige farver og teknikker.
Og så er der så også alt det kedelige som forsendelseskonvolutter, tape, tuscher og alt det der man skal bruge, når der skal pakkes plader.

6: Hvor får du trykt henne og hvorfor i alle de farver?

Rune: Normalt har jeg fået trykt hos Flight13 i Tyskland – de var fede fordi de selv trykte alle deres plader, under 200 kopier. Både 7” og 12”, så jeg kunne bede om helt op til 8 forskellige farvevarianter.

Super fedt. Men de er desværre faldet af på den og der er lidt for mange fejl og så får de outsourced deres 7” produktion til MPO.

Produktet er fint – men de har minimums oplag af farver og så renser de af før de smider den næste farve i, så man får ikke svedige ”transition” varianter iden farvede vinyl.
Jeg brugte også Breed Media i England, der var ret svedige – De kunne nærmest lave alt (bla. de der sølvfolie omslag). Curved Pressings (Også i England) sendte en kæmpe efterregning, så dem råder jeg alle til at holde sig langt fra!!.

Jeg laver altid farvevarianter fordi det er sjovt – det er fedt at få en idé til en kombination og så få den produceret. Nogle gange ser det fedt ud, andre gange drukner farverne i hinanden.
Med splatter vinyl betyder det også noget om trykkeriet bruger kantet granulat eller cirkulært.
Det kantede kan komme til at ligne konfetti og det runde giver en mere klassisk splatter.

Det er netop der at No.1 hos Nordsø er fed. Det er alt for fedt at prøver alle mulige ideer af – både med farver og teknikker.
(Så lige en shout-out til No.1 – Han er en sand skat for den danske musikscene!!)
Og så gør det slet ikke noget at folk køber flere kopier, fordi de vil have alle varianterne. Det er ret svært at sælge vinyl, så alle tricks gælder.

7: Har du nogen råd til up and coming bands, der gerne vil lave en plade?

Rune: Gør det du skal gøre og hvis folk ikke kan lide det du laver, så fuck dem.

8: Hvad går du og roder med af bands for tiden?

Rune: Mit band Motorsav udgiver vores anden 12” ’Sange fra sygdom’ sidst i oktober – den har ligget og ventet siden foråret på en release, men hele det her Corona-helvede har bare gjort det umuligt.
Så nu smider vi det hele op og så er det det og selvfølgelig til halloween!
Jeg tror ikke der kommer så meget efter det, fra Motorsav, da min kone og jeg er flyttet til sydfyn og de andre vist bliver på Nørrebro.

Jeg har dog skrevet 4 nye numre til en ny 12”- Hvilket navn den skal udgives under er jeg ikke sikker på, men det bliver fedt!
Jeg har også et thrashet Warhammer 40k hardcore projekt i gang, under navnet Pestigor, sammen med Tobias (Bendixen) fra Big Mess og min kone Stine, der spiller i Kold Front… og Motorsav, i øvrigt.

Teksterne er skrevet og demoerne er optaget, så nu skal vi bare gjort det rigtig fedt og have optaget det. Og så har vi en plan om at indspille en 7” EP med min brors gamle band Skind og Ben, hvor jeg spillede bas, for mange år siden.
Vi havde 4 numre der aldrig blev optaget, så når kalenderen tillader det, så indspiller vi og laver en plade. Men både min bror og jeg har fået unger og vi er alle ret spredt rundt omkring i landet.

9: Er der planer om at genudgive nogle af de gamle ting?

Rune: Nej – Egentlig ville jeg helst bare lave oplag af 50 kopier, så jeg kunne lave plader til mig selv og de nærmeste venner og så kalde det for en dag, men det tillader vinyltrykket bare ikke rigtig.

Så bare det at jeg har udsolgt stort set alle mine udgivelser er jeg svært tilfreds med!
At holde oplagene små betyder også at jeg ikke skal have så mange kasser til at stå med plader – jeg har ikke et lager, så de står i stuen.
Når man har bare 4 udgivelser, så bliver det nemt til 800 – 1000 plader.
Det fylder af helvedes til!

10: Hvad er der af vilde planer for fremtiden?

Jeg har ikke rigtig nogen planer, andet end at blive ved i den retning jeg har kørt siden jeg startede i 2012.
Hvis der kommer et fedt projekt, så finde jeg pengene og så plejer det at ske indenfor nogle måneder!

Tusind tak til Rune fra EP. Hvis du har lyst kan du tjekke Eletriske Pladers webshop!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.