Raske Penge Interview 2020 DJ Rasmoney

DJ Rasmoney

Interview med dancehall og DJ stjernen Raske penge

Vi fik for nyligt chancen for et hurtigt interview med rapmusikeren Raske Penge – Det kom i stand via webshoppen, hvor DJ Rasmoney havde handlet.

DJ Rasmoney

1). Du har skrevet to bøger, lavet en film, indspillet musik og DJet. Hvor kommer al den kreativitet fra?

RP: Altså, jeg tror at det i virkeligheden er fordi jeg altid har villet lave musik, men turde ikke gå igang, men det er kommet via radio, journalistik osv. det har været en lang vej derhen.

Jeg har lavet radio osv. Jeg har altid haft kreativiteten, har altid gerne villet lave de ting. At få formidlet. At skrive en faglitterær bog er ikke nødvendigvis så kreativt, men det er at arbejde med musik.

2). Du udgav et trippel-album der kostede 200 kroner http://raskeplader.com/da/butik/raske-penge-indtil-nu-3×12-vinyl-lp, så du har nærmest ikke tjent en øre på det. Hvorfor?

RP: Det var måske også lidt dumt nu hvor jeg ser tilbage på det. Har altid synes det var fedt at ting var billige. Punkbands udgiver også ting der ikke koster noget fordi de vil ud med musikken. Punkbands udgiver to singler til 30 kroner stykket fordi de vil ud med tingene.

Du fik med “indtil Nu” 3 plader og booklet for 200 kr. Min veninde som på det tidspunkt hjalp mig med mit label syntes den skulle koste 300 kr. Men jeg lyttede ikke og i min stædighed satte jeg den til 200 kr. Den tjente sig selv ind en gang i det 3. oplag.

Jeg ville gerne lave et statement, men det var sgu lidt for overdrevet. Jeg tror ikke den havde solgt dårligere til fx 250 kr og det ville have været noget mere bæredygtigt.

Dengang tænkte jeg ikke på Raske Plader som noget der skulle passes på og have sin egen økonomi. Jeg tænkte kun på pladerne og havde det fint med at satse, så ting skulle sælge mange eksemplarer før de gik i nul.

Men jeg havde ikke tænkt på alle de løbende udgifter til fx revision, lager, webshop, plader der forsvinder i posten og alt muligt andet drift. Man lærer som man lever, du ved.

3). Kommer du nogensinde til at flytte tilbage til Aalborg? Eller er du forelsket i NV?

RP: jeg tror ikke at jeg kommer til at flytte tilbage til Aalborg, jeg synes Kbh er en fed by. Jeg kan godt lide at der er mange mennesker, for så er der også fx mange pladebutikker. Jeg har lige været Aalborg i dag. Skøn by at besøge, men jeg bliver boende i Kbh.

4). Hvorfor starte sit eget pladeselskab?

RP: fordi jeg havde lavet en plade, kaldet Original Bang Ding, en maxi. Det var meningen at den skulle udgives på Cheff Records, men men det var simpelthen ikke til at få holdt et møde med dem.

Så da jeg alligevel havde lavet alt arbejdet selv med tryk, cover, mix, mastering og alt det der, dannede det mere mening selv at gøre de sidste småting også.

I stedet for at skulle dele med nogle flere, der ikke havde lavet noget. Men planen med Cheff levede så længe at man kan se i udløbet at det har stået “Cheff records”, men det er streget over og nu står der Raske Plader.

Det gik jo meget godt. så jeg lavede nogle flere plader. Jeg Kendte til det både som DJ, radiovært, ven og kæreste til musikere. Og har en del venner i punkmiljøet, hvor det er meget normalt at udgive sine egne ting.

5). Man kan downloade nogle af dine numre gratis på http://raskeplader.com/da/category/gratis-da – Hvordan kan det være?

RP: Det hænger nok sammen med at jeg synes det er fedt at ting er gratis, hvis de kan være det. Jeg opdagede lidt tidligt i min karriere at det tilsyneladende ikke skader, at man giver noget væk. min første udgivelse var “Bor Her” på kontrafon, der er et lille indie label og de lagde tingene ud gratis.

Den solgte guld på itunes. der kom hele tiden checks fra iTunes selv om man kunne hente den gratis fra Kontrafon – så det synes jeg er fedt at give folk lov til. På Raskeplader.com er mine ting og Bremer/McCoy og 2000F tingene gratis at downloade og i bedre kval end iTunes.

Men vi tager gerne imod donationer, og det er der nogen der benytter sig af. Nogle gange er der nogen der donerer det samme som pladen koster på vinyl. Og sådan 150 kr direkte doneret svarer altså til en hel del digitale salg eller en masse streams.

De ting kan sagtens være der også. Man er vant til at ting er mere eller mindre gratis i dag du ved, Spotify med reklamer og YouTube. Og så kan det lige så godt være rigtig gratis i god kval og uden reklamer. Og hvis folk så vil betale, kan de gøre det direkte i stedet for igennem alle mulige mellemled der tager procenter.

6). Hvad er det værste ved at have et pladeselskab?

RP: Uhhh der er mange ting der skal hele tiden laves moms og årsregnskab – masser af papirarbejde. PostNord leverer forkert hele tiden. Der er mange frustrationer, men ellers også meget sjov.

7). Er der ny musik på vej?

RP: Det skal man altid sige ja til. Men jeg har ikke noget færdigt liggende. Jeg har noget i gang dog. Og så har jeg skrevet en fed sang til Daimi og lavet et par sange selv som et bestillingsarbejde.
Men lockdown satte en midlertidig stopper for samarbejder. Og det er jeg ret afhængig af, fordi jeg ikke kan producere selv osv. Og jeg mistede jo alle jobs og kunne faktisk heller ikke få hjælp af hjælpepakkerne. Så for at kunne betale huslejen begyndte jeg at lave online DJ sessions hvor folk kan donere.

Det er det jeg lever af for tiden. Som en gademusiker med hatten fremme. “Ras Money’s Grillbar” kalder jeg det. Man kan se de tidligere sessions på min DJ Ras Money facebook side og høre mixene under DJ Ras Money på soundcloud.

Det er meget sjovt og jeg lægger en masse arbejde i det. Så for tiden har jeg placeret min energi der. Det har taget det meste af min arbejdstid, for med lukkede institutioner og ingen andre pasningsmuligheder er der ikke meget tid til overs med to små børn, hvilket er min situation for tiden.

8). Ordet er frit, nogle sidste tanker?

RP: Mit selskab Raske plader har lige udgivet pladen Livity Allstars vol. 1 som er en virkelig fed. instrumental dub plade. Og tjek mine streams ud. Følg DJ Ras Money på FB for at følge med i dem. Og ellers følge Raske Penge på diverse asociale medier for at følge med i min musik.

Vi takker Rasmus for at han ville stille op. Husk at købe pladerne, lytte til streams, download og doner!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.