Brugte vinylplader fra København til Budapest

Brugte vinylplader fra København til Budapest

Efter den store fiasko vi kan kalde Jagten på brugte vinylplader i USA, var Lillemor atter i gang med at planlægge en romantisk weekend i en europæisk storby. Jeg var naturligvis helt oppe at støde ved tanken om at jagte brugte vinyler i London og satte derfor foden ned og bestemte, at turen helt sikkert gik til London.

Velkommen i vinylland

Da vi trådte ud af flyveren i Budapests Franz List lufthavn, var det første der mødte os en hel hær af taxachauffører, der alle duftede af kål og bårs bårs borst… rødbedesuppe. Vi tog en officiel hyrevogn til vort hotel, det “luksuriøse” Hotel Wien i Budapests udkant, som i langt, langt borte ved en stor motorvej.

Lillemor havde forlangt at der skulle noget bedre foder indenbords denne gang og hun ville gerne om bord i det lokale cuisine. Så en hurtig tur på Maccen og så ud at jage brugte LPer.

En meget dyr erfaring gøres

Gucci Budapest

Lillemor blev parkeret på shoppinggaden Andrassy Ut, en beslutning, jeg bitterligt kom til at fortryde, for faen altså! Hvem kunne vide at Gucci havde en biks lige netop på den gade? Det var jeg ganske uvidende om idet jeg trængte op i den første pladebutik ved navn Rock in Box records på Paulay ede Utca 8.

Jimi Hendrix i mørket

Jeg kiggede ind gennem den fedtede rude, der var mørkt derinde, men man kunne ane Jimi Hendrix klimpre på sin spade på nummeret Red House igennem den lukkede dør. Der var en ringeklokke til højre for døren og efter et par ring, lød der en summen og døren gik op. Ejeren mumlede noget på ungarsk og tændte lyset, neonrørene blinkede sig selv i live og spredte deres gustne lys ud over en fugtig kælder med vinyl over alt.

Halleluja, der var mange ting i den butik. Hvis man var på udkig efter plader til at sample til hiphop, så var man kommet til det helt rette sted. Desværre var der ikke rigtigt noget i det rigtige prisleje til, at det kunne krejles eller købes billigere i Danmark. En enkelt Kraftwerk single i ungarsk pres røg i posen. En Necrophagia picture disc på 10″ fristede, men prisen var for høj.

Rock in Box vinyl store Budapest

Det gule helvede en vinylbutik i skriggule nuancer

Turen gik nu videre til den næste butik, der lå lige rundt om hjørnet, Laci Bacsi emezboltja på Keretesz Utca 42. En stor og meget gul butik med oceaner af plader. Her måtte der da være mulighed for at gøre et vinylkup og finde nogle plader, der kunne krejles videre eller måske nogle man ikke havde i samlingen. 2 timer senere og Lillemor var ankommet i en taxa til butikken, med cirka 4 poser fra Gucci under armen. Inde i butikken var der masser af represses og dyre smadrede second hand vinyl.

Lillemor trak mig ud af butikken inden jeg fik nappet en Joy Division Ceremony med, nu skulle der spises autentisk ungarsk mad! Efter en skøn middag på Thank God its Friday gik turen hjem på hotellet.

Pladebutik Budapest

En ny dag gryr over vinyljagten i Budapest

Næste morgen efter en solid gang havregrød og sort kaffe gik turen atter ind til det centrale Budapest på vinyljagt. Målet var Wave der lå på Revay Koz 1. En ganske lille butik, der kun gør det i represses til brutale priser. Butikken var ret lille og der sad en mand og talte politik med ejeren, imens der blev spillet 80erMormor heavy på 110 decibel. Det var en ret skuffende oplevelse idet der kun blev spillet på de sikre kort ligesom når Flying Tiger sælger vinyl i Danmark.

Jugoslaviske Iron Maiden vinyler i baggården

Det blev et kort visit og turen gik derefter til Kultpont, en butik der ikke er nævnt på Google eller Vinylhub. Ejeren var enormt flink, men der var kun to rækker med plader der ikke var jazz eller klassisk. Blandt de federe ting var noget led Zeppelin til 50 kr og Iron Maiden i jugoslavisk pres til 50, men de havde set meget bedre dage. Det sidste der fristede var en Black Sabbath liveplade, men det faktum at der åbenbart skulle støvsuges imens der var kunder fik mig til at gå i utide.

Kultpont Budapest

Discogs smiskos konklusionen på jagten efter brugt vinyl i Budapest.

Det kan konstateres, at Discogs også er kommet til Østeuropa og at man ikke er bange for at prøve at forlange de samme ofte voldsomme priser for brugte LPer og singler som de mest optimistiske Discogssælgere. På en måde har det ødelagt charmen ved at cratedigge, fordi chancen for at gøre et godt vinylkup er jo lig nul, når tingene alle sammen koster det samme som på Discogs.

Kig efter de små butikker, der ikke findes på Google, som Rock in box og Kultpont, der er chancerne for en god vinylhandel meget større.

Vi håber at I kunne lide denne rejserapport fra Budapest. Tak for at I læste med så langt!

Læs også vores rejsebeskrivelse om vinyljagt i Miami

5 tanker om “Brugte vinylplader fra København til Budapest

  1. Prøv Berlin næste gang og fortæl om din vinyljagt..
    PS Er det ikke for dyrt at have konen med ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.