Aarhusiansk kunst- og musikhistorie til fortolkning
Et pladeomslag er et kunstværk. På godt dansk, kalder man det endda coverart. Det bedste pladeomslag fortæller en historie, der knytter sig tæt til musikken, og bandet eller kunstneren, der fremfører den. Men hvor god musik altid finder vej i utallige versioner, møder man kun sjældent en fortolkning af et pladecover. Det vil projektet Aarhus Cover 2017 gerne lave om på.
Vind 5 jern på at designe et vinylcover
Med udgangspunkt i Aarhus som en stærk musikalsk bastion i løbet af de seneste 40 år, har aarhusianske Merch City taget fat i en række ikoniske albumcovers, og sammen med originalkunstnerne gjort dem tilgængelige for genfortolkning. Det betyder at kunstnere fra alle dele af kloden, kan komme med et bud på hvordan coveret ville se ud i dag. Vinderen modtager 5.000 kroner og får sit motiv trykt på en t-shirt i begrænset oplag.
Hvad er ideen med at gendesigne albumcovers?
Men hvorfor vil man tage fat i noget så statisk som pladecovers? Partner i Merch City, Thomas Wittenburg, fortæller at idéen udspringer af, hvad mange aarhusianske musikaktører betegner som et manglende link mellem Kulturhovedstaden og den rytmiske musik. “Vi har meget at være stolte af i Aarhus”, fortæller han, “TV-2, hele Danmarks nationalorkester, Gnags, Kliché, L.O.C, Anne Linnet, der er så mange fremragende aarhusianske artister, som bliver sat på til fester landet over hver eneste weekend. Så når Kulturhovedstaden forbigår den rytmiske musik, tager vi fat i noget, som de bedre kan forstå, nemlig billedkunst”.
Projektet har altså et kunstnerisk sigte, men hvad med økonomien? Er projektet bare en måde at kapitalisere på andres kunst? “Vi bliver ikke rige af det her”, siger Thomas Wittenburg. “Billedkunstnerne bliver belønnet med 5.000 kroner, samt 5% af overskuddet. Det resterende overskud deles mellem os og bandet. Men det er heller ikke meningen, at Merch City skal tjene penge på kunstnere. Vi har sat os selv i verden, for at hjælpe kunstnere med at tjene penge til dem selv. Vores forretningsmodel er skruet sammen, så vi aldrig kan tjene penge, hvis ikke de bands vi arbejder sammen med gør”.
Money for nothing and your chicks for free
Det lyder helt filantropisk, er det virkelig det? “Nej, selvfølgelig er det forretning og promovering. Men for os er Aarhus Cover 2017 et kærlighedsbarn. Vi elsker de plader, vi kommer til at præsentere hen over året. Vi elsker kunstnerne, og vi elsker de pladecovers, som bliver åbnet for fortolkninger. I vores verden må man godt elske det, man arbejder med”.
Det første pladecover, der er åbent for genfortolkning er TV-2’s Nærmest Lykkelig, og der kommer snart flere til. Du kan læse mere om konkurrencen på projektets hjemmeside eller Facebook.
Facebook: https://www. facebook.com/AarhusCover/
Det skal lige bemærkes at plademesser ikke er affilieret med Merch City på nogen måde.