Guide til prissætning af vinyl

Guide til prissætning og vurdering af vinyl

Du har netop arvet en flyttekasse med vinylplader fra din kære Onkel Morfar og står nu med håret i postkassen idet du intet aner om prisen på brugt vinyl. Hvad er mine plader værd? Råber du ud i natten. Derfor har vi skrevet denne guide til at bestemme priser på dine gamle vinylplader.

Den korte version Sådan finder du priser på vinyl

Rock og heavy metal musik er mere værd end klassisk og schlagermusik. Skal du slå dine vinylpladers værdi op, så brug www.discogs.com, der kan du helt nøjagtigt se hvad en plade er værd. Find din version ved at gå ind på “Master Release” og tryk på “Find my Version”, der kan du sortere på land, tryk og format med mere.

Din salgspris på vinylplader ligger omkring det der hedder Median price der viser, hvad nøjagtig denne version tidligere er solgt for. Vær opmærksom på at ved eksempelvis sjældne danske LP plader kan det være lang tid siden noget sidst er solgt. Bemærk at priserne kan ændre sig meget hurtigt, for eksempel ved en kunstners død, så tag de sidste salgspriser og læg dem sammen, så har du en ide. Er du i tvivl om prisen, så log på Facebook og spørg folk i vinylgruppen “Vurdering sf vinyl”. De hjælper dig gerne med at finde værdi på LP plader.

Den lange version: Sådan finder du prisen på brugt vinyl

Her går vi lidt mere i dybden, til dig der gerne vil vide lidt mere inden du kaster dig ud i prissætning af sjælden vinyl.

Schlager eller Slayer?

Visse genrer er mere populære end andre, men det har intet at gøre med priserne. En klassisk LP kan sagtens være mere værd end en rockplade. Det er kort sagt en jungle at finde rundt i.En genre, der helt sikkert kun har lytte eller affektionsværdi er Schlagergenren Vi taler her om James Last og lignende. En anden genre er partymusik og big band musik, her tænker vi på Johny Reimar og hans partyplader. Fine at lytte til i en 180 hestes brandert, men ingen monetær værdi.

Jamen hvilke plader ER så noget værd og hvordan checker jeg det?

Da CDen stort set udryddede Vinylpladen i starten af 1990erne begyndte man at trykke CDer i stedet for at presse Lper, det var billigere at lave CDer end vinyler. Den musik der udkom på vinyl i start90erne er derfor dyrere idet der er tale om små oplag. Et eksempel herpå er Out of the Cradle med Lindsey Buckingham fra Fleetwood Mac. Den kom i 1992 og er op til 1.200 kroner i foret på vinyl.

Gammel dansk rock som Steppeulvene, Alrune Rod, Culpepers Orchard og Furekaaben er også mange penge værd. Jo bedre standen på vinyl og cover er, desto mere er udgivelsen værd. En Young Flowers plade med originalt insert i pæn stand er 3.000 kr.

Hvor slår jeg mine plader op henne?

Du kan finde meget nøjagtige oplysninger på www.discogs.com der er en database med mere end 8 millioner musikudgivelser, herunder digitale udgivelser, bånd, CDer og LPer. Kig på den pris der hedder Median pris, det er gennemsnittet af salgspriserne gennem tiderne.

Tag for eksempel en udgivelse som Twin Peaks soundtracket fra 2016, den har en median på 37 euro. Kig derefter på dem der er til salg og se hvor de ligger. Vær opmærksom på at visse sælgere han endog meget optimistiske priser på deres varer. Kig også på hvor mange der har en given plade på deres Wantlist. Jo flere der har en plade på wantlist, jo mere kan denne vinylplade være værd. Ved en kunstners død stiger vinyludgivelserne som regel i værdi.

Hvordan Graduerer jeg en vinyl plade?

Du kigger her på vores guide til graduering af vinyl.

Kan jeg slå salgspriser på vinyl op andre steder?

Ja det kan du, der findes sider der indsamler gamle salgspriser på EBayauktioner og gør dem søgbare. Det er sider som www.collectorsfrenzy.com og www.popsike.com der kan du se hvilke priser der er opnået på det frie marked. Du kan også søge efter din plade på Ebay.com det kan jo være at nogen forsøger at sælge en plade magen til.

Hvordan identificerer jeg hvilken version jeg har?

Pink Floyds Dark side of the moon findes i 241 forskellige versioner. Her er nogle tips. På Discogs kan du trykke på “find my version” når du står på “Master Release”, her kan du så klikke forskellige ting af, Format Vinyl, Land US, osv som regel kan du se hvornår en plade er trykt på label, cover eller indercover. Inderst på pladen er der som regel ridset et nummer eller en tekst ind, det kaldes matrix og disse kan ofte være den eneste forskel på forskellige tryk af den samme plade. På billedet herunder kan du se de forskellige termer man bruger til at identificere en vinylplade med.

Vinyl Label guide

Jeg har stadig brug for hjælp Obi Wan!

Log ind på Facebook eller få en ven til det og find gruppen “Vurdering af vinyl”, der er folk så flinke at de hjælper alle nybegyndere med spørgsmål og svar.

Hvor kan jeg sælge mine LP plader?

Det kan du også på Facebook i de to store vinylgrupper “Vinyl, køb salg og bytte” Samt “Lp plader køb og salg”. Eller du kan oprette dem på DBA eller Gul & Gratis. Der er også mange butikker der køber brugt vinyl og brugte CDer. Eksempelvis Accord i København eller Mint Records på Frederiksberg. Vi håber at du nu har fundet en måde at finde ud af hvad dine vinylplader er værd.

Hvilke genrer af musik på vinyl er der penge i?

Jazz for eksempel er penge værd, medmindre det er Papa Bue eller Liller. Progressiv rock fra 70erne er penge værd, noget mange penge noget lidt færre. Punk på vinyl er penge værd som regel, men det skal være eftertragtede plader med fx Black Flag. Der er også meget punk der ikke er penge værd, men som stadig er værd at lytte til. Dansk progressiv rock fra starten af 70erne på vinyl kan være mange penge værd. En vinyl som Facing morning med Fleur de Lis kan hente 20.000 danske kroner. Kort sagt så tjek de sider vi har nævnt når du har fundet den nøjagtige version af den vinylplade du har i hånden. Lp vinyl priser går kun en vej for tiden og det er op.

Er der pladeselskaber der altid er penge værd?

Ja! Enkelte labels har kun udgivet plader, der nu er penge værd. Spectator Records fra Aalborg udgav Bjørn & Okays første single, Gasolins første single og mange andre plader, der er mange tusinde kroner værd. Et andet selbskab er Debut, der udgav Jazzmusik, de fleste plader på Debut er penge værd. Et nyere label er det alternativ label Irmgardz, hvor pladerne også er dyre efterhånden. Af udenlandske kan nævnes Blue Note.

Hvad er min vinylsamling værd?

Husk at priserne på vinyl pt stiger og stiger, så hvis du venter lidt, bliver dine gamle plader lidt mere værd, men venter du for længe og slutter interessen for vinyl brat, så er dine gamle vinylplader ikke det samme værd. Det er ligesom at investere i aktier eller Bitcoin.

 

Ps Man kan altså også afspille sine plader 😉

2 tanker om “Guide til prissætning af vinyl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *